NYT: Nederland fiscaal Bermuda, NRC zwijgt

nyt.jpgWat een overduidelijk voorbeeld deze week weer van de totale onmacht van NRC Handelsblad om belastende info over ons land en speciaal over de bij de krant zo geliefde zakelijke dienstverleners te behandelen! De New York Times kwam op 4 februari met een onthullende en unieke (zoveel aandacht voor ons land zonder moord komt nooit voor!) reportage van een hele pagina over onze snel stijgende status als het Bermuda van Europa voor belastingontduikers zoals the Rolling Stones en NRC rept er met geen woord over! De Telegraaf bijvoorbeeld besteedt er wel uitgebreid aandacht aan. Eens temeer een bewijs voor de stelling van uw ombudsman dat het wereldbeeld wat de NRC-lezer krijgt voorgeschoteld steeds minder te maken heeft met de realiteit en steeds meer het karakter krijgt van een goed nieuws-show. Hoe NRC-coryfee en nieuwbakken professor in de Journalistiek Marc Chavannes het dan voor elkaar krijgt in zijn oratie te zeggen dat de opkomst van internet te verklaren valt uit het verschijsel dat iedereen op zoek is naar persoonlijke en subjectieve informatie die bij hem past….

Het is juist de NRC-lezer van 55, vlak voor zijn pensioen als officier van justitie in Almelo, die de snelle ontwikkelingen anno 2007 niet meer aankan en daarom louter nog NRC Handelsblad kan verhapstukken dat zijn wereldbeeld (Nederland is gidsland, wat zijn we goed, betrouwbaar en innovatief!) tenminste nog een beetje in stand houdt, al moet het de waarheid daarbij zwaar geweld aan doen. Chavannes zingt opnieuw het lachtwekkende lied dat internet onbetrouwbaar zou zijn (‘infotainment’) en de papieren kranten objectieve informatie geven…. wat een schande voor een professor in de journalistiek. De man weet gewoon niet waar hij het over heeft. Uw ombudsman vraagt zich af in hoeverre Chavannes door zijn eigen studenten nog serieus wordt genomen.

 • By orca, 8 februari, 2007 @ 13:00

  Dan klopt de stelling van Chavannes toch? Papieren kranten geven betrouwbare informatie (NY Times), alleen de NRC niet. Overigens moet je altijd zelluf je info bij elkaar scharrelen uit zoveel mogelijk bronnen en dat is mi de reden dat betaalde papieren kranten, uitzonderingen als de FT en de FD daargelaten, geen toekomst hebben. De kranten uit de PCM-stal zijn verloren, wat heel erg fijn is, omdat ze je ’n wereldbeeld willen opdringen uit de jaren 50-60. Fuck ze verder. Moet jij je zo langzamerhand niet ‘ns ergens anders druk om gaan maken?

 • By Egor van Elven, 8 februari, 2007 @ 13:15

  De auteur spreekt over belastingontduiking, maar ik denk dat hij eigenlijk belastingontwijking bedoelt.

  Verder is het ieder zijn goed recht om ervoor te zorgen zo weinig mogelijk van je eigen verdiende geld aan de belastingdienst af te dragen. Lijkt me niet meer dan logisch.

 • By Sigur, 8 februari, 2007 @ 16:20

  Waarom moet NRC weer zo’n stuk uit de NYT overpennen? De Rolling Stones hebben hier al jaren een holding. Niks nieuws.

 • By Van Dullemen, 10 februari, 2007 @ 15:27

  De NRC heeft hier zelf een maand of vier geleden zeer uitgebreid over bericht. Wel even blijven opletten graag.

Other Links to this Post

WordPress Themes