Donker nu al op de schopstoel, crisis bij NRC en Next

donker.jpgArme Birgit…. uw ombudsman krijgt de tranen in de ogen! Is er dan eindelijk een vrouwelijke hoofdredacteur van een heuse qualiteydtscourant, is dat glazen plafond geslecht, wordt ze belachelijk gemaakt in het eigen concern en aan alle kanten voorbij gelopen! HP/de Tijd van deze week meldde onder de kop ‘geschoffeerd’ dat charismatische Ton tante Birgit voor niets naar Amsterdam had laten komen voor een gesprek over de crisis bij Next (daarover later) maar later op die dag wel in conclaaf ging met Hans Next Nijenhuis. HP: “Als het aan de PCM-directie had gelegen was niet Birgit Donker (de keus van de redactie) maar Hans Nijenhuis hoofdredacteur geworden.” Dit alles leidt natuurlijk weer tot enorme stress op de NRC-redactie en nog verder toenemende spanningen tussen redactie en management. Het zal charismatische Ton en Falende Philip een zorg zijn! Zolang zij maar kunnen cashen! Donker is uiteraard een fopspeen van een hoofdredacteur, dat wel. Uw ombudsman mocht onthullen hoe zij een van de smerigste journalistieke fraudes uit de NRC-geschiedenis op haar naam heeft staan… Maar even terug naar HP/de Tijd…

Nijenhuis.jpgCharismatische Ton en Falende Philip ontboden Nijenhuis dus naar Amsterdam voor (crisis)overleg over Next. De laatste zin uit HP is wat dat betreft echt onthullend: “Aan de Stegge denkt dat Next best gratis kan worden, maar Alberdingk Thijm ziet daar niets in”. Als er wordt gesproken over het gratis maken van Next, betekent dat de totale mislukking van het experiment! Het is ook nauwelijks anders voorstelbaar met al die gratis ochtendkranten dat iemand nog een euro wil neerleggen voor het oubollige gezever in Next, maar ja, dat weet je natuurlijk nooit helemaal zeker maar nu dus wel! Wat een giller! Als ze Next gratis maken kunnen ze het net zo goed opheffen! Uw ombudsman vindt wel dat Ton en Philip door deze ontwikkelingen een extra bonus moeten krijgen. Ze staan nu immers voor een echt immense uitdaging!

 • By Spina Coronatur, 16 februari, 2007 @ 17:07

  Als het aan de PCM-directie had gelegen, was niet Birgit Donker maar Hans Nijenhuis (nrc.next) hoofdredacteur geworden van NRC Handelsblad. Vorige week maandag, 5 februari, kreeg Donker een duidelijk signaal dat haar bazen nog steeds niet met haar weglopen.
  Ze moest zich ’s ochtends vroeg melden voor overleg op het PCM-hoofdkantoor in Amsterdam. Daar was echter geen bestuurder te bekennen. Donker keerde dan ook onverrichterzake terug naar Rotterdam, naar verluidt zonder afdoende tekst en uitleg te hebben gekregen.
  Bij de NRC is dit opgevat als een schoffering van de hoofdredacteur. Temeer omdat Nijenhuis diezelfde middag wél met alle egards werd ontvangen, voor een gesprek over de toekomst van nrc.next (Donkers aanwezigheid werd door PCM-topman Ton aan de Stegge niet noodzakelijk geacht).
  De hoofdredacteur zelf is kort in haar commentaar: “Een afspraak kan weleens mislopen.”
  Donker (41) werd in december de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van een landelijke krant, op voordracht van de redactie. Nijenhuis stond bij de redacteuren op twee en Max Christern (hij is inmiddels uitgeweken naar het blad Ode) op drie. Op het lijstje van Philip Alberdingk Thijm, directeur dagbladen bij PCM, stond Donker echter op de derde plaats. Hij prefereerde Nijenhuis, die zich bij nrc.next heeft doen gelden als een vernieuwingsgezinde kranten-maker. Alberdingk Thijm had echter geen trek in een botsing met de redactie.
  Misschien is Donker binnenkort van Alberdingk Thijm en Aan de Stegge af, als het vertrek van de Britse grootaandeelhouder van PCM, Apax, een feit is. Binnen PCM houdt men er rekening mee dat de twee dan zullen worden vervangen. Ze liggen elkaar niet erg en houden er heel verschillende ideeën op na. Zo denkt Aan de Stegge dat nrc.next best gratis kan worden; Alberdingk Thijm ziet daar niets in.

  Bron: HP de Tijd.

Other Links to this Post

WordPress Themes