De waarheid over Next

NRC NextBruna Den Haag CS. Bron: Sandra Castelijns, assistent
De eerste twee dagen was Next uitverkocht, daarna nam de verkoop snel af. Nu wordt de helft geretourneerd. Een voorbeeld: vorige week maandag waren er 350 binnengekomen en gingen er 166 retour. Op de verkoopcijfers van de andere ochtendbladen heeft Next geen enkele invloed. Ook niet op de gewone NRC. De mensen nemen hem er nu extra bij, ook vanwege de prijs van 50 cent. Als ie een euro wordt zie ik de verkoop nog verder teruglopen. Daar komt dan nog bij dat er nu een actie is met bonnen voor drie gratis Nexten. Die tellen wel mee met de cijfers. Next voegt duidelijk weinig toe aan het bestaande aanbod.

Daily Shop Frederik, Frederikstraat, Den Haag. Bron: Ruben van Dijk, verkoper

Per dag houden we er 11 over. Dat zijn er meer dan we er verkopen. De trend blijft ongeveer gelijk; we verkopen er in elk geval minder dan tien per dag.

Coffeeshop Peppermint, Frederikstraat, Den Haag. Bron: Iris Hagers, eigenaar

Bij ons worden veel kranten gelezen. Ik heb abonnementen op AD/HC, Volkskrant en De Telegraaf. Ik heb geen abonnement genomen op Next. Waarom niet? Gewoon niet in me op gekomen. Ik vind dat de krant weinig toevoegt. Ik neem dus ook geen abonnement. Hij ligt hier wel vaak ik de zaak van mensen die de krant zelf meenemen.

Commentaar:

Den Haag is de thuishaven van NRC. Daar wonen immers al die ambtenaren die NRC zo kek vinden. Is NRC niet mede-sponsor van de verkiezing voor de Jonge Ambtenaar Van Het Jaar? Recruteert Next geen journalisten vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken? En zelfs hier in dit Sodom en Gomorra van leugens en smeerlapperijen (zie Alexander Pechtold) waar Lux et Libertas zich als een vis in het water zou moeten voelen is de krant a total failure! Maar misschien is dat in andere steden wel heel anders. We zetten ons onderzoek voort in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Het nieuws ligt op straat! Nee, sterker nog: het nieuws ligt in de kiosken! En niemand die het oppakt, niet van De Volkskrant, niet van Trouw, niet van het FD, niet van NOVA en niet van Netwerk.

Tenslotte: bij Next zijn ze compleet hysterisch geworden. Zie onderstaande passage geplukt van het log van Next.

Hier een verslagje van Pieter Bergema:

Ik reis elke dag met tramlijn 51 naar het Amstelstation in Amsterdam. In deze tram is het meestal aardig vol. Maar omdat ik bij een van de eerste haltes instap, kan ik vaak nog kiezen waar ik wil zitten. Zo ook vandaag.

Ik ging in zo’n vierzits hoekje zitten. Ik legde m’n krantje voor me neer en zette ff een ander muziekje op. Voor ik het wist, zat er een jonge vrouw tegenover mij. Ze aarzelde niet en pakte zo mijn splinternieuwe nrc.next van het bankje! Ik twijfelde of ik moest zeggen dat het geen Metro of Spits (gratis krantje) was, maar een betaalde krant. Immers had ik ‘m meegenomen om eens lekker wat te kunnen lezen tijdens de reis. Ik wilde niet al te gierig zijn, dus ik liet haar lezen. Eigenlijk dacht ik stiekem dat ze wel in de gaten had, dat het mijn krantje was. Iedereen weet toch dat je voor de nrc.next moet betalen? Maar ze keek me soms gewoon recht in mijn ogen aan, als ik naar mijn krantje staarde. Ik begon te twijfelen.. Halte na halte gingen voorbij. We kwamen steeds dichter bij het Amstelstation, waar ik eruit moest. M’n hart begon in mijn keel te bonsen. Nu moest ik het toch écht gaan zeggen, als ik nog wat nieuws wilde lezen vandaag. Ik stelde het maar uit, hoopte elke halte dat ze eruit zou gaan. En ja hoor! Ze maakte aanstalte. Ze pakte haar tasje en stond op. Mijn ogen werden plotseling weer vrolijk. Ik wilde het krantje in ontvangst nemen. Maar wat nu?! Ze vouwt ‘m dubbel – stopt ‘m onder haar arm – en loopt weg! Daar zat ik dan.. Beduust.. Mijn krantje..”

AKO Amsterdam Centraal (achterzijde). Bron: nn verkoper
De eerste drie dagen kregen we 400 Nexten geleverd. Daarvan hebben we er rond de 300 verkocht. Nu loopt het langzaam terug en zitten we op een dagelijkse verkoop van rond de 250. Maar daar zitten wel die bonnetjes bij voor gratis kranten. Als de krant een Euro gaat kosten zullen we er wel weer minder gaan verkopen.

 • By nijensteijn, 27 maart, 2006 @ 16:21

  ze zullen NOOIT toegeven dat Next mislukt omdat Apax dan met de TSUNAMI komt…. het gaat ze bij PCM nu dus nog alleen maar om hun eigen hachie en dat zullen ze tot het laatst met leugens en bedrog blijven verdedigen…. dan krijg je dat de top nog snel vene de zakken gaat vullen voordat het schip ten onder gaat en de gewone pcm-man met lege handen achterblijft. zo zal het gaan en niet anders

 • By Burdy, 27 maart, 2006 @ 17:08

  Vrijdag op station Enschede: volle bakken om 15.00 uur.
  Vandaag op station Amersfoort: hoge stapels om 13.00 uur.

 • By Fam. Mulder, 28 maart, 2006 @ 20:01

  Hier in Winschoten loopt Next ook voor geen meter. En die bonnen mag je alleen maar inleveren op de plek waar je ze gekregen hebt. Waardeloos.

Other Links to this Post

WordPress Themes