Donker: dappere mensen vluchten ook!

vlucht.jpgWat is het toch een mooi vak, ombudsman van NRC! Zeker als de hoofdredacteur van de qwalietaidtsch-krant Birgit Donker nieuwe poorten opent naar het rijk der waanzin om de manipulaties van de krant recht te praten, althans een poging daartoe te doen, nadat ze door lezers voor de zoveelste keer is gewezen op falende berichtgeving. Nu wordt Donker aangesproken op de kop van vorig weekeind “Moszkowicz slaat op de vlucht na ernstige dreiging’. De topadvocaat hekelde op zijn persconferentie NRC Handelsblad expliciet om deze kop die volgens hem ‘het beeld neerzette van een bange en laffe man’. Andere kranten kozen voor veel feitelijker koppen. Nou, Donker ziet dat allemaal toch echt heel anders. Volgens haar ‘past deze kop precies bij het bericht dat Moszkowicz die vrijdag op advies van de politie zijn kantoor verliet’. Dus volgens Donker is het ‘op advies van de politie verlaten van je kantoor’ precies hetzelfde als ‘op de vlucht slaan!’. De vlijtige Donker slaat er zelfs ‘de Dikke van Dale’ op na om de lezer van haar gelijk te overtuigen! Dit slaat toch werkelijk alles? Wie maakt er een einde aan de collectieve waanzin de NRC in de greep krijgt? Maar Donker maakt het allemaal nog veel erger!

Want volgens haar heeft de kwalificatie ‘op de vlucht slaan’ niets te maken met angst of lafheid, althans niet in het onderhavige geval. “Nee” weet Birgit, “vluchten of op de vlucht slaan is zowel mogelijk voor bange, laffe mensen als voor dappere en verstandige.” Moszkowicz behoort volgens Donker uiteraard tot die laatste categorie: “Ik zou zeggen dat het zeer verstandig was dat Mozkowicz zijn kantoor ontvluchtte.” Welk nivo van journalistiek hebben we bereikt als de hoofdredacteur via woordeboeken en ongekende sofistiek moet uitleggen wat er met een kop is bedoeld, iets dat ook nog 180 graden haaks staat op wat je uit de gebruikte kop zou concluderen? “Nederlandsers in Afghanistan slaan op de vlucht” kopt NRC. Dan moeten we dat dus zo begrijpen, dat er absoluut geen sprake is van angst, nee, juist van dapperheid! Dat is de lijn-Donker van het bedrijven van kwaliteitsjournalistiek! Hoelang zal het nog duren voordat Donker zelf op de vlucht slaat, weggejaagd en weggehoond door woedende bedrogen lezers?

  • By F.W. Voigt, 25 februari, 2007 @ 16:43

    Mevrouw Donker vertoont inmiddels hetzelfde gedrag als Folkert Jensma: niet willen of kunnen toegeven dat de krant onjuist bericht heeft. Het benadrukt slechts de geslotenheid en misplaatste arrogantie van de voormalige kwaliteitskrant.

Other Links to this Post

WordPress Themes