Stop de persen: Next nu ECHT overheidskrant!

NRC NextNext, de tabloid-ochtendeditie van NRC Handelsblad, leek al erg veel op een Postbus 51-overheidsfolder, maar thans deinst het medium er niet eens meer voor terug zich openlijk als overheid-publiciteitsorgaan te profileren. In een artikel over minister Rita Verdonk staat onderaan het stuk: ‘www.justitie.nl voor meer info over Rita Verdonk’. Dit is werkelijk stuitend. De site is de officiele site van de Staat. Op deze site vinden we nota bene een propagandafilm over de kwesite rond de Syrische asielzoekers waarvoor Verdonk zich recent in de kamer moest verantwoorden onder de titel ‘webcast minister Verdonk over de terugkeer naar Syrie; minister Verdonk geeft in haar webcast uitleg over de gang van zaken rondom de terugkeer naar Syrie.’ De verwijzing onder het stuk naar de overheidssite komt zonder enige twijfel voor rekening van de Next-redactie. De woordkeus ‘voor meer info’ wijst er duidelijk op dat de redactie deze info voor haar rekening wenst te nemen. Volgens mij is het nog nooit eerder voorgekomen in de Nederlandse journalistiek dat op deze wijze redactie en overheidspropaganda worden vermengd. Stelt u zich eens een stuk voor over de sexuele intimidaties en verkrachtingen bij de marine met als afsluiting de mededeling: voor wie zich verder op de kwestie wil orienteren: www.marine.nl (met daarop de tekst: ‘er wordt onderling veel gedold, maar dat vergroot het vertrouwen in elkaar‘). Of een verhaal over het conflict tussen Edwin De Roy en Oranje met daaronder ‘voor meer gegevens zie de site www.koninklijkhuis.nl’? Die kant gaan het zeker op bij Next! De toon is gezet! Maar het is allemaal nog (heel) veel erger!
Prof. Marc Chavannes zal er voor zijn studenten wel weer een mooie theorie over hebben waarom dit nu juist kwaliteitsjournalistiek pur sang is, maar voor iedereen die nuchter nadenkt hebben we hier te maken met de ondergang van de journalistiek. Natuurlijk kunnen overheidspublicaties en websites wel dienen als bron voor een stuk, maar dan dient er te staan ‘volgens de website van het minsterie handelt Verdonk geheel en al conform het regeeraccoord…. etc etc.’ Zoals Next het nu presenteert wordt de lezer door de krant uitdrukkelijk ‘uitgenodigd’ de site van Justitie te bezoeken om zich verder op de kwestie te orienteren. Hiermee is Next een verlangstuk geworden van de overheid.

Maar het kan nog erger. Aan het eind van een stuk over de nucleaire crisis rond Iran wordt op eenzelfde manier verwezen naar de site van het IAEA, het atoom-energie agentschap van de VN. Dit agentschap heeft Iran recent een deadline opgelegd van 30 dagen om te stoppen met de verrijking van uranium. Iran heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat het vreedzame bedoelingen heeft met het verrijkingsprogramma. Maar geen link naar een site van de Iraanse overheid onder het stuk in Next. Iedereen die deze kwestie volgt weet dat het in feite gaat om de achterliggende vraag: gaan de VS al dan niet met westerse steun Iran aanvallen of niet? Het stellen van deadlines is historisch gezien een casus classicus voor het creeeren van een casus belli. NRC stelt zich door zich te laten misbruiken als verlengstuk van het oorlogszuchtige IAEA op als war monger in de beste traditie van de kranten die opereerden onder meer of minder totalitaire regimes zoals bijvoorbeeld de pers in Argentinie onder Videla die het volk ook diende ‘klaar te stomen’ voor de invasie van de Falkland-eilanden.

 • By WFHermans, 31 maart, 2006 @ 17:56

  Inderdaad is nu gebeurd wat ik al zag aankomen: NEXT is een overheidsreclameblaadje geworden.

  De overheid adverteert en ik vermoed dat ze ook heel wat exemplaren afnemen.

  Amerikaanse overheid, let op. Als U wilt dat de aanval op Iran steun in Nederland krijgt, koop dan advertenties en journalisten bij NEXT.

 • By academicus, 1 april, 2006 @ 11:23

  ja WF, het viel mij ook al op dat er allerlei rare overheidsadvertenties in Next staan zoals voor een of ander ‘burgerplatform’ of zoiets, een laatste wanhoopspoging van de politiek de geloofwaardigheid te bouden door zich te laten influisteren (je geloof t niet) door ‘gewone mensen’. haha, VROEGER waren politici zelf blijkbaar nog ‘gewone mensen’ maar die tijd ligt al blijkbaar ver achter ons. De advertentie werd meen ik redactioneel ondersteund met een artikel over ‘burgerbuddy’s’ voor politici. Levensgevaarlijk allemaal. What’s Next?

 • By F.W. Voigt, 1 april, 2006 @ 12:17

  NRC is next. Als NRC Next flopt gaat de Apax bezem door de PCm en zal dt consequenties hebben voor de initiatiefnemers. Tevens een goede gelegenheid NRC over te doen aan die club van De Telegraaf – en Trouw op te laten gaan in De Volkskrant.

  Als ik journalist zou zijn bij PCM zou ik mij veel zorgen maken.

 • By Bram, 3 april, 2006 @ 13:50

  Ehm…ff kijken… Op de site http://www.justitie.nl staat toch meer informatie over Rita Verdonk? Ik jullie zie het probleem niet helemaal.

  En laat de gemiddelde (dus hoogopgeleide) NRC lezer zich makkelijk dingen wijs maken denken jullie? Laat de lezers van het NRC lekker zelf beslissen of ze de dingen die ze lezen moeten geloven of niet

  De naam van deze site (nrcombudsman) vind ik ook vrij riscant. Is een ombudsman niet altijd iets of iemand die objectief tussen twee partijen in staat, die gevallen van sociaal en ander onrecht onderzoekt en tracht op te lossen. Het kan aan mij liggen maar heel erg objectief zijn jullie niet en dingen oplossen doen jullie ook niet, jullie creeeren alleen maar problemen.

  Als jullie willen bewijzen dat het NRC een of ander propaganda blaatje is, doe dat dan met echte argumenten, en kom niet met dingen als: KIJK ZE VERWIJZEN NAAR http://WWW.JUSTITIE.NL, WE ZEIDEN HET TOCH, ZE ZIJN CORRUPT!!!

  Laat me niet lachen.

 • By WFHermans, 4 april, 2006 @ 16:44

  Het spreekt voor zich dat het NRC corrupt is als het naar http://www.justitie.nl verwijst als een objectieve bron.

 • By nijensteijn, 4 april, 2006 @ 17:16

  Hoeveel zou justitie NRC betalen voor deze verwijzing naar hun eigen propaganda-website in de ‘kwaliteitskrant’? Tuurlijk is NRC corrupt! Niets is gratis!

 • By gepke de leef, 17 augustus, 2007 @ 20:57

  http://www.stoppolitiegeweld.nl

  Sinds 1945 is NL politiestaat ,corruptie rechtbanken en hun blauwe prive bewakers

  Ombudsman reactie schrijven 2004 , wij kunnen u klachten niet in behandeling nemen te veel bewijzen zwart op wit dat
  u bent verkracht en gemarteld en euh dat mag nie in NL toch
  dus is het ook nie gebeurdt. nie zeuren ander zetten wij u weer net zoals in 2006 68 dagen vast in isoleercel zonder recht op advocaat ., Raar trouwens dat u dat overleeft heeft maar u kan nie meer lopen he en 30kg binnen 2 weken kwijt doe ook nog steeds pijn he stop met u klachten
  POLITIESTAAT.NL

 • By gepke de leef, 6 september, 2007 @ 23:08

  lees http://www.stopplitiegeweld.nl en kijk naar conclusie
  ombudsman 2007/183 euh klacht al in 2004 bij ombudsman en nu na zoveel jaar geen onderzoek geweest enkel en alleen
  op ambsteed leugens politie kenne me r land nie meer online gezet.
  Ik ben verkracht,gemarteld.gefolterd, meer als 38 uur naakt en bloedend in isoleer zonder eten of drinken laatste vocht uitplassen op de vloer. en nee er waren niet zoals de politie liegt artsen bij betrokken ik heb op getuigenis gevraagd maar ombudsman vond dat nie nodig simpel omdat die nooit bij mij zijn geweest.
  21 mei 2006 t/m 28 juli 2006 in isoleercellen van Hoofddorp,
  Zwolle.sevenum, EBI Scheveningen, bijlmerbajes.
  In opdracht van politie want ik zou politiestaats gevaarlijk zijn.
  Doodstraf voor deze neonazi´s incluis van dooren ombudsman
  recter uit Rotterdam en nu afbouwen in den Haag en afbreken
  de Nl democratie. ach die bestaat al niet meer sinds de blauwe neonazi´s hitler zagen doodgaan en hebben toen zelf de macht genomen en ook toen deden de rechters ook al wat hun zeiden jonge duitse jongeren als laatste naar ht front gestuurd en die blauwe neonazi´s wisten het wel even daarvoor waren het nog de knechten van hitler en nu kregen die jonge duitse jongens in opdracht van de politie nekschot op de binnen plaats of in de duinen.
  ook toen dus duizenden slachtoffers van Nl politiegeweld onder bevel van hitler en daarna onder bevel van de neonazi´s zoals nu politie Kenne me R land nie eer
  onder bevel van bernt schneiders hij die al jaren in NH
  in de bollenvelden loopt te struinen op zoek naar macht en vrouwtje hof Amsterdam pleit hem voor alles vrij

Other Links to this Post

WordPress Themes