Eric O. moet hangen en NRC helpt mee

soldaatirak.jpgVoor uw ombudsman is het niets nieuws: NRC Handelsblad dat voor Justitie meehelpt met het opruimen van puin en het vereffenen van oude rekeningen. Maar de wijze waarop Justitie thans opnieuw de aanval zoekt tegen Eric O., de marinier die tweemaal werd vrijgesproken van het ‘doodschieten’ van een Irakees in 2003, mag toch wel bizar worden genoemd. De zaak-Eric O. was een ongekend pijnlijke blunder van Justitie die zelfs een directe aanleiding vormde voor het vertrek van super-PG Joan de Wijckerslooth. De zaak zit het OM blijkbaar nog altijd zo hoog, dat ze O. niet kunnen loslaten en hem thans met een demonische spin via NOVA en de PCM-kranten alsnog proberen op te knopen. De spin is dat Justitie twee mariniers (militairen?) heeft opgetrommeld om te verklaren dat zij destijds door O. en andere hoge mariniers onder druk zijn gezet om valse verklaringen af te leggen pro-O. Met andere woorden: O. is wel degelijk een moordenaar, maar dat mochten zij destijds niet zeggen!

Het lijkt een doorzichtige en ook buitengewoon kwalijke trucage. Met welk doel wordt deze stinkende zaak nu weer afgestoft anders dan het ‘rehabiliteren’ van Justitie? De rechter heeft toch gesproken, twee maal nog wel? Als de ontlastende getuigenissen inderdaad onder dwang tot stand zouden zijn gekomen, had dat tijdens die rechtsgangen naar boven moeten komen, bijvoorbeeld doordat het OM daar speciaal alert op zou zijn geweest. En dan het idee dat twee militairen onder ede valse verklaringen gaan afleggen omdat ze door Eric O. zouden zijn geintimideerd? Ze zouden deze twee moeten vervolgen voor meineed als dat zo zou zijn! Maar laten we nu eens kijken van Lux et Libertas hiervan brouwt. ‘Manipulatie in zaak Eric O.’ kopt NRC. Het stuk is volledig geschreven vanuit de positie dat de processen tegen O. niet goed zijn verlopen. De Volkskrant maakt het trouwens nog bonter door op te merken dat ‘O. nu wegens deze nieuwe feiten (het onder druk zetten van zijn collega’s om ‘valse verklaringen’ af te leggen) misschien weer voor de rechter moet verschijnen’. Zowel NRC als De Volkskrant zitten dus 100 procent op de (Justitie)-lijn van het demoniseren van Eric O. NRC Handelsblad schreef trouwens voordat Eric O. werd vrijgesproken ook al zonder blikken of blozen op dat O. een moordernaar is. Laten we nu eens kijken wat een krant als De Telegraaf hierover bericht. De kop is nu ‘Eric O. boos na nieuwe aantijgingen’. Oke, over koppen kun je van mening verschillen en elke krant mag zijn eigen accenten leggen, maar in De Telegraaf staan ook enkele feiten die NRC verzwijgt. Om te beginnen geeft NRC O. (via zijn advocaat) geen wederhoor. Absurd bij dergelijke keiharde en onbewezen beschuldigingen. In De Telegraaf noemt O. de beschuldigingen ‘onthutsend en permanent niet waar’. Waarom laat NRC hem niet aan het woord? Blijkt niet alleen al daaruit de misdadige vooringenomenheid van Lux et Libertas? Maar in De Telegraaf staat ook dat een van de twee militairen die door O. onder druk zouden zijn gezet ‘helemaal niet bij de gebeurtenissen destijds aanwezig was maar kilometers verderop in een kantine zat te eten’. Het lijk van de door O. vermoorde Irakees dat volgens een van de twee ‘nieuwe troefkaarten’ van Justitie ‘wel degelijk bestaat’, daarvan zegt de advocaat van O. in De Telegraaf dat dat een heel ander lijk is omdat de kogelgaten daarin niet overeenkomen met het kaliber van het geweer van O. Staat allemaal niet in NRC. Wat wel in NRC staat is het huilverhaal van een van deze ’troefkaarten’, ene Hoekendijk, die vertelt dat O. hem ‘vlak voor de rechtzaak heeft bedreigd.’ Hoekendijk in Lux et Libertas: “Het was bepaald niet prettig hoe hij me benaderde: een tik op de borst, een priemende vinger, keek me doordringend aan.” Waar doet dit aan denken? Inderdaad: aan de ‘martelprimeur!’

 • By jack heymans, 22 december, 2007 @ 17:42

  Ook ik heb me geergerd an de uitzending van Nova.
  De aantijgingen van sergeant-Majoor J.Hoekendijk slaan
  nergens op hij heeft het van horen zeggen hij was geen getuige
  waar heb je het dan over. Laat Eric is een keer met rust.
  Genoeg is genoeg

 • By Spina Coronatur, 25 december, 2007 @ 14:06

  Nee meneer Ratu. Ik heb mijn training bij het KCT helemaal afgemaakt, ik ben namelijk niet zo’n watje als u! In het vervolg niet meer zo snel oordelen voordat je de feiten helemaal kent! Staat immers zo dom!

 • By Michiel Zwanenburg, 2 januari, 2008 @ 1:02

  Discussie voeren over welk Korps het ‘echte’ Korps is, is zinloos en in dit geval al helemaal niet ter zake doende. Bluffen, schelden en afzeiken is niet des mariniers én niet des commando’s.

  Qua Patet Orbis / Nunq aut Nunquam

Other Links to this Post

WordPress Themes