De tranen van Ton aan de Stegge in NRC

charismaticus.jpg“Mijn beide ouders waren dement. Eerst mijn moeder. Mijn vader wilde haar niet meer zien. Hij kon er niet tegen. Maar toen werd hij zelf ook dement. Hij ging naar hezelfde tehuis als mijn moeder. Ze herkenden elkaar. Ze vonden elkaar weer leuk.” De tranen biggelen charismatische Ton over de peperdure wangen als hij tegenover Jannetje Koelewijn vertelt over zijn diepste zieleroerselen in een werkelijk historische claim for sympathy. “Mammie kreeg zeven of acht (Ton is tel een beetje kwijt, dat geldt overigens niet voor de miljoenen die hij gaat plunderen van PCM) miskramen. Ze dacht dat ze geen kinderen kon krijgen. Maar toen kwam ik.” Ja, toen kwam Ton. En dat zullen ze weten bij PCM! Wisten jullie, trouwe lezers, overigens dat charismatische Ton vroeger pastoor wilde worden? Tot zijn twaalfde heeft hij gedacht dat hij naar het Seminarie zou gaan! Dat Ton uiteindelijk op een landgoed eindigde met een Aston Martin Vanguish een een jong trophy wife: ach, een grillige speling van het lot, zullen we het zo maar noemen? Voor hetzelfde geld had hij nu immers op de kansel gestaan om te waarschuwen voor de gevaren van hebzucht en andere verzoekingen!

Maar uw ombudsman gaat hier niet lopen beweren dat het geen briljante journalistieke prestatie is die Koelewijn heeft geleverd met charismatische Ton! Dat is het wis en waarachtig wel! De volgende passage is van een literaire grootsheid die we in de Nederlandse journalistiek nog niet eerder zijn tegengekomen:
Koelewijn: “Wat is tot nu toe uw toegevoegde waarde geweest voor PCM?” (vooral de ironie in het ’toegevoegde waarde’ bij een man die zijn eigen onderneming gaat leegplunderen is fijn en subtiel)
Charismatische Ton: “Goh ja, goeie vraag!” Hij grijnst. (Blijkbaar had Ton zichzelf deze vraag nog niet eerder gesteld, te druk met plunderen.) “Wat ik kan, is mensen challangen. Als jij tegen mij zegt: ik heb een briljant plan, dan zeg ik: dat zeg je wel, maar het kan ook zo. Als jij dan zegt dat ik gelijk heb, ga je de fout in.” Dit, geachte lezers, is het antwoord van Ton op wat zijn toegevoegde waarde is geweest voor PCM! We kennen allen Johan Cruyff en diens wartaal op voetbalgebied, maar wat charismatische Ton hier presteert valt toch minimaal in dezelfde categorie. Het verschil is natuurlijk dat Cruyff wel kon voetballen, maar Ton niet kan uitgeven. Het enige dat hij kan is plunderen. En bidden. Of is hij reeds aan het dementeren?

 • By Orca, 2 april, 2007 @ 11:10

  Het is ’n genot om te zien hoe PCM van binnenuit wordt leeggeroofd. Soms heb je ’t met ’n kunstwerk, dat je geniet van het spel van licht, lijnen en vormen, en zo heb ik ’t met deze klucht, waar na tientallen jaren wanbeleid en agitprop het hele bouwwerk omlaag komt denderen. Gewoonweg zalig, borderline orgasme.

 • By Spina Coronatur, 4 april, 2007 @ 20:11

  Ach meneer Kat….Ik wilde ook graag priester worden, maar men vond het in die tijd belangrijker om de linkse heterodoxie in de kerk in te voeren. De gevolgen hebben we gezien in de VS….

 • By orca, 5 april, 2007 @ 13:07

  BREAKING NEWS: zojuist op Dow Jones (14:00 uur) dat ome Ton aftreedt als bestuursvoorzitter PCM, nog geen bijzonderheden verder.

 • By orca, 5 april, 2007 @ 13:10

  En offtopic: je klok staat niet goed.

 • By orca, 5 april, 2007 @ 13:16

  Ben ik weer, het lijkt d’r gvd op of ik de ombudsman ben. Kat, laat die handjes ‘ns wapperen! Anyway, ome Ton is per direct exit wegens verschil van mening met St. Democratie en BlaBla (hoe zou dat toch komen?) en wordt tevens commissaris bij DAG Media (samenwerkingsverband KPN en PCM voor “vernieuwend, gratis crossmediaal nieuws- en actualiteitenplatform”, wat d’r tussen aanhalingstekens staat is van Dow Jones, dat valt niet te verzinnen verder). Dus.

 • By orca, 5 april, 2007 @ 13:32

  Bestuursvoorzitter weg bij PCM
  05 Apr 07, 14:17

  AMSTERDAM (ANP-AFX) – Topman Ton aan de Stegge stapt per onmiddellijk op bij de krantenuitgever PCM. Dat maakte de onderneming donderdag bekend. Aan de Stegge had een onoverbrugbaar verschil van inzicht met de nieuwe meerderheidsaandeelhouder van PCM, de Stichting Democratie en Media.

  Het is de derde bestuurder die het concern in korte tijd heeft verlaten. Aan de Stegge wordt namens PCM wel commissaris bij het nieuwe blad DAG. Zijn taken worden overgenomen door financieel directeur Bert Groenewegen.

 • By James K., 5 april, 2007 @ 14:08

  BYE BYE PHILIP

  BYE BYE TON

  En nu weer terug aan het werk ipv politieke spellen..

 • By A. Pax, 5 april, 2007 @ 14:43

  Ton bouwt zijn activiteiten in de charitatieve wereld uit.

  Hij is specialist in het schenken van geld.

  Hij heeft al honderden miljoenen weggegeven aan ons, tientallen miljoenen aan adviseurs, en miljoenen aan falende topmanagers.

  http://www.pcmuitgevers.nl/default.aspx?NavID=146&NewsID=923&RubriekID=&Dialog=NewsContent

 • By Cor Rupsie, 5 april, 2007 @ 16:05

  Proef ik enig cynisme, meneer Pax? In plaats dat u waardeert dat Aan de Stegge – in tegenstelling tot al die andere managers die op schandelijke wijze hun zakken vullen – zijn biezen pakt zonder een cent mee te willen hebben! Anderzijds ben ik ook wel bereid toe te geven dat je wel gek moet zijn om aan boord van deze Titanic te blijven? PCM gaat naar de kelder, hoe dan ook, daar is geen redden aan.

 • By Robert, 5 april, 2007 @ 20:06

  Is het lekker, zo af te reageren? Voor de duidelijkheid: [1] Het aandelenplan is niet door Aan de Stegge bedacht, maar door de stichting. [2] Aan de Stegge wilde de 2 miljoen uit het aandelenplan weer in het bedrijf investeren, maar dat mocht niet van de stiching. [3] Aan de Stegge is aangesteld door Apax, die hoopte dat hij de waarde van PCM in no time zou verhogen zoals ook bij Telfort. Waarom heeft de stichting dat geaccepteerd? [4] Aan de Stegge gaf duidelijk aan dat hij geen verstand had van uitgeven, maar wilde graag zijn best doen, zolang de stiching of Apax vond dat dat zinvol was. Kortom, niet zeuren over Aan de Stegge. Zeur in plaats daarvan over Apax en over de stichting! Of ga gauw aan je werk man. En beul in het vervolg jezelf af in de sportstudio. En niet je (ex)collega’s!

Other Links to this Post

WordPress Themes