Romulus Augustulus Bert Groenewegen

augustulus.jpgDe laatste keizer van het Romeinse Rijk heette Romulus Augustulus. Dat laatste woord is een verkleinwoord van ‘Augustus’, de naam van de eerste keizer van Rome, en zou dus moeten worden vertaald met ‘Augustusje’. Het epitheton is een honend ‘peiorativum’ (een denigrend bedoeld woord) waarmee de man ‘die in Rome het licht uit mocht doen’ de bijnaam kreeg die hij verdiende, ook al droeg hij zelf natuurlijk geen enkele schuld aan de ondergang van het Romeinse Rijk. Wel kan worden geconstateerd dat het aan puur toeval te danken was dat hij ubehaupt nog enige tijd op de troon mocht plaatsnemen en zeker niet aan zijn persoonlijke kwaliteiten. Welnu, de Romulus Augustulus van PCM draagt de naam ‘Bert Groenewegen’. Na de roemloze aftocht van Ton aan de Stegge die van uw ombudsman al spoedig het epitheton ‘charismatisch’ kreeg opgespeld (vanuit PCM werd ooit de vreugde uitgesproken met Aan de Stegge iemand ‘met charisma’ te hebben binnengehaald) en na de nog roemlozer aftocht van (epitheton non ornans) Falende Philip staat deze Groenewegen thans in zijn eentje aan het roer van het zinkende schip. Arme Bert! Net als het Romeinse Rijk werd opgeslokt door de Gothen, zo zal PCM worden overmeesterd door de barbaren uit het noorden luisterend naar de naam ‘Noordelijke Dagblad Combinatie’. De Theodoric die Groenwegen van de troon zal stoten heet ‘Jan de Roos’. Het einde van PCM is een feit. Welke journalist gaat, met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, het boek voor zijn rekening nemen The Rise and Fall of PCM Publishers? Iets voor Folkert Jensma?

Deze ‘Bert Groenewegen’ was de ‘financiele man’ van PCM. Dat maakt zijn troonsbestijging natuurlijk eens te meer tragisch omdat PCM financieel is leeggezogen door een andere barbaarse horde, ditmaal afkomstig uit Brittannia met als charismatisch aanvoerder Apax Maior. De Apaces, zo berichten historici uit die tijd, hebben PCM leeggezogen via leningen met extreem hoge rentes, iets waar ze in Brittannia een volkssport van hebben gemaakt. Keizer Bert de Grote zat erbij en keek ernaar. Opvallend aan de geschiedenis van de val van PCM is tenslotte nog dat de laatste keizers en consuls alvorens de pleiterik te maken een plundertocht door de ondernming hebben gehouden waarbij ze de zakken ongegeneerd hebben volgepropt met sestertieen en schatten. Voor Bert de Grote is er naar verluidt thans niets meer over.

 • By prof. Joris Voorhoeve, 6 april, 2007 @ 11:57

  http://www.volkskrant.nl/economie/article413510.ece/Top_PCM_verkeert_in_diepe_crisis

  Wij op Instituut Clingendael kunnen ons grotelijks vinden in de vergelijking van de val van PCM met de val van het Romeinse Rijk en wijzen er ook nog op dat beiden in de periode voorafgaand aan de val ten prooi vielen aan decadentie en waanzin. Net als in de laatste fase van het Romeinse Rijk idioten en zwakzinnigen de troon konden bestijgen, is PCM laatstelijk geregeerd door Falende Philip en Charismatische Ton.

 • By Robert, 8 april, 2007 @ 20:48

  Geachte prof. Voorhoeve, idioten en zwakzinnigen zijn misschien niet degenen die de troon bestegen, maar degenen die de nieuwe heersers kozen…

 • By ronald, 10 april, 2007 @ 12:44

  las ik nou van het weekend dat die charismatische Ton zijn bonus terug gaat geven?????

 • By mr h.j.a.m. peters, 14 april, 2007 @ 14:12

  Charismatische Ton “weldoenerij” gelezen in WEEKEND? in STORY? in PRIVE? Charismatische Ton nu ook ook als hot-item in de riooljournalistiek week-end, story, prive?
  Lees Charismatische Ton’s PRIVE -geschiedenis “Bonus Teruggave” dit WEEKEND in STORY…….Prachtartikel, keep-on dreaming folks…….

Other Links to this Post

WordPress Themes