Liet ook NRC zich betalen door het Europarlement?

Het Europees Parlement blijkt al vanaf de jaren 80 een programma te hebben gericht op het feteren van journalisten uit de Unie. Rond de 60 journalisten uit de lidstaten krijgen ondermeer vervoer naar Straatsburg per (eerste klas) trein of vliegtuig, een dagelijks stipendium van €100, gratis gebruik van televisiestudio’s en camera-uitrusting. Daarnaast worden de journalisten bij het begin van elk voorzitterschap door het betreffende land in de watten gelegd in luxe hotels en met diners in paleizen met entertainment. Dit gebeurde in februari nog in Wenen. “62 journalisten werden naar Wenen uitgenodigd, ondergebracht in een luxe Hilton-hotel en getrakteerd op een diner in een achttiende-eeuws barok-paleis waar een soprano operettes zong van Strauss.” De 1550 ‘Euro-journalisten’ in Brussel profiteren ook nog van een ‘feestmand aan emolumenten’ zoals gratis maaltijden, ongelimiteerd gratis telefoongebruik en gratis televisiestudio’s. Dit alles wordt vandaag onthuld in de Herald Tribune. Het programma wordt ‘gemanaged’ vanuit de communicatiebureau’s van het EP in de lidstaten. Het Nederlandse bureau van het EP is gevestigd aan de Korte Vijverberg in Den Haag en staat onder leiding van Sjerp van der Vaart, de broer van NRC-prominent Joost van der Vaart. NRC geeft al jaren blijk van eenzijdige pro-Europa verslaggeving met als dieptepunt het manipuleren van een enquete naar de mening van het volk over de Europese Grondwet. Volgens NRC was 51% voor de grondwet die later door een overweldigende meerderheid werd afgewezen.
Ook liepen Europarlementariers al vanaf begin jaren 90 de borrels en recepties van NRC plat. De ‘Trib’ noemt als nieuwsorganisaties die van de regeling hebben geprofiteerd met naam en toenaam RTBF (Belgie), RTE (Ierland), ERT (Griekenland), ORF (Oostenrijk) maar stelt dat ook ’tientallen andere’ media profiteerden. Geen van de genoemde organisaties was bereid commentaar te geven. Hans Peter Martin, een onafhankelijk parlementslid uit Oostenrijk en oud-journalist van Der Spiegel: “De vertegenwoordigers van de EU-instituties laten hiermee zien dat ze de uitgangspunten van vrije pers en democratie niet begrijpen.” Anonieme journalisten verklaren dat de sessies van het EP ‘zo saai zijn, dat ze zonder het financiele stimuleringsprogramma niet zouden komen.” Een andere anonieme journalist verklaart dat de regeling ‘er mede toe heeft geleid dat er niet of slechts terughoudend werd bericht over alle emolumenten van de parlementariers zelf’. “Hoe kan ik dergelijke zaken aan de kaak stellen als ik er ook zelf van profiteer?”

Namens NRC reageert Joop Meijnen van de Europa-redactie: “Wij doen nu niet meer mee met dit programma. In het verleden was dat nog wel het geval toen Eppo Jansen nog directeur was van het Bureau van het EP in Den Haag. Het stuk in de Herald Tribune vonden we hier wel wat zwaar aangezet. Er is een potje van het EP, meer niet. In het verleden deden we wel mee aan een introduktieprogramma voor journalisten van het EP. Maar wat we nu aan Europa-verslaggeving doen geschiedt op eigen kosten. Dat diner in Wenen waar de Trib over schrijft? Nee, daar waren we niet bij. Voor details moet je bellen met John Kroon van de hoofdredactie. Zal ik je doorverbinden?” De secretaresse van de hoofdredactie: “Micha Kat? Wij praten niet met u. Dat weet u toch?”

  • By academicus, 5 april, 2006 @ 13:29

    Dta stuk laatst in Next over hoe je ambtenaar kan worden in Europa…….

Other Links to this Post

WordPress Themes