Wat is Geenstijl? Een eerste verkenning

onderzoek.jpgDe ombudsman van NRC Handelsblad had het makkelijk. NRC weet immers van zichzelf duidelijk wat het is: een dagblad dat objectief en onpartijdig verslag doet van wat er in de wereld gebeurt en de lezer helpt zijn ‘geest te scherpen’. Dat deze krant in werkelijkheid compleet aan de ketting ligt van de ‘oude machten’ en de lezer bedriegt en manipuleert (zijn geest dus de facto ‘uitschakelt’) heeft uw ombudsman de afgelopen vijf jaar voldoende aangetoond en bewezen. NRC maakt het allemaal erg makkelijk: zeggen dat je oke bent maar de zaak in werkelijkheid belazeren, daar valt makkelijk doorheen te prikken. Maar wat is Geenstijl? Dat is een stuk lastiger, vooral omdat deze site niet de lachwekkende pretenties heeft van Lux et Libertas, dus niet zegt: wij zijn een ‘kwaliteitsssite’. Je kunt het ook zo formuleren: Geenstijl aanpakken, leuk, maar waarop?

Uw ombudsman vermoedt dat er nog nauwelijks serieus studie is verricht naar het meest populaire weblog van Nederland, vooral omdat de ‘journalistieke wetenschap’ (nog) helemaal wordt beheersd door de ‘oude media‘ en studenten op de scholen voor journalistiek eerder onderzoek moeten doen naar de rol van de Provinciaals Zeeuwse Courant in de oorlog dan naar Geenstijl.nl. Uw ombudsman betreedt dus terra incognita. Daar gaat ie dan. Geenstijl is in elk geval een medium, daar zal niemand wat tegenin kunnen brengen. Maar wordt op dit medium ook journalistiek bedreven? Jazeker, vanuit de definitie dat journalistiek is: het op basis van de actualiteit communiceren met een niet specifiek omschreven doelgroep. Dat is dus duidelijk.

aanvaller.jpgDefenders en attackers
Maar nu de volgende cruciale stappen. Ooit was er een tijd dat ‘journalistiek’ nog gekoppeld was aan ‘onafhankelijkheid’ maar die tijd is voorbij. Dat heeft te maken met de komst van wat wel de ‘mediacratie‘ wordt genoemd: de macht ligt bij de media. De media regeren de samenleving. Hierbij kan van onafhankelijkheid uiteraard geen sprake meer zijn: de belangen zijn eenvoudigweg te groot geworden. Op basis hiervan zijn de media via een heldere scheidslijn in twee kampen te verdelen: de defenders en de attackers. De eerste groep dient en verdedigt de belangen van de zittende macht en trekt fel ten strijde tegen alles en iedereen die voor deze macht een bedreiging vormt (demoniseren). NRC Handelsblad/PCM/NOS/VARA zijn de voortrekkers van deze groep. De tweede groep geeft stem en steun aan challangers, mensen die vinden ‘het roer moet om’. Binnen die groep zijn natuurlijk (nog) geen grote media omdat hij fel wordt bestreden door macht en establishment. Deze media zou je nog wel ‘onafhankelijk’ kunnen noemen juist omdat ze marginaal zijn. Geen krant of medium in ons land durft (nog) een echte stem te geven aan mensen als Fortuyn en Wilders, maar dat kan nooit lang meer duren. De onvrede onder de bevolking groeit nog steeds en op een gegeven moment wordt het commercieel te interessant. Op internet zie je wel tal van interessante sites ontstaan die als voortrekkers van deze beweging kunnen gelden zoals hetvrijvolk.com en meervrijheid.nl. Deze media worden door de defenders steeds weer weggezet als ‘extreem rechts’ en ‘Fortuynistisch’ maar dat is niet terecht: het is ze niet te doen om het steunen van specifieke mensen of bewegingen, maar om het aanvallen van het huidige systeem.

verdediger.jpgDemoniseren en infiltreren
Natuurlijk is de zittende macht met hun eigen media enorm bang voor de opkomst van de attackers. Die gaan namelijk zeker winnen, niet omdat ze direct bij machte zijn ‘het systeem’ te verslaan, maar omdat het systeem zelf (zie NRC Handelsblad) zo vermolmd en corrupt is dat het zichzelf om zeep helpt (zoals bijvoorbeeld George Bush ook aan het doen is). Deze angst leidt tot grofweg twee strategieen: het eerder genoemde ‘demoniseren’ (iedereen die ons aanvalt is een duivel en ook een Hitler) en het ‘infiltreren’ in de club van de attackers. Dat laatste is natuurlijk erg gevaarlijk. Je ziet dergelijke infiltratiepogingen steeds vaker: PCM probeert het bijvoorbeeld met skoeps.nl. De bedoeling hiervan is zoveel mogelijk mensen weg te houden uit het kamp van de attackers door ze een op het oog vergelijkbaar ’tegendraads’ produkt te bieden dat ze echter stapsgewijs moet indoctrineren en in de armen moet drijven van de defenders. Vooral jonge, beginnende lezers moeten uiteraard ‘bij de arm genomen worden’ en zo vroeg mogelijk worden weggehouden bij de waarheid om te voorkomen dat ze zelf onafhankelijk gaan nadenken. Welnu: Geenstijl is het belangrijkste ‘infiltratiemedium’ van de defenders waarmee ze onze jeugd willen indoctrineren en het kamp willen binnenloodsen van de oude corrupte politiek (Irak, consumentisme, ‘parlementaire democratie’, koningshuis) om te voorkomen dat ze zich aansluiten bij stromingen die een eind willen maken aan ‘het systeem’. Zo heet wordt de media-soep anno 2007 opgediend en gegeten, het is niet anders. Zoals gezegd: de belangen zijn te groot, Geenstijl is te machtig om niet te worden ‘gekaapt’ door een politieke machtsfactor. Dat is althans voorlopig de ‘werkhypothese’ van uw ombudsman. Voor deze taak heeft hij meer dan als ombudsman van NRC Handelsblad echter de hulp nodig van de mensen in het land. Hierover later meer.

Een enquete over Geenstijl op klokkenluideronline lijkt deze analyse te bevestigen.

 • By Marco Derksen, 13 mei, 2007 @ 16:29

  Als er ook maar iets gepubliceerd wordt over GS dan verschijnt gegarandeerd GeenStijl\’s alter ego-speeltje \”Wim Heitinga\”.

  Verzin toch eens iets nieuws jongens!

 • By Wim Heitinga (id:3294), 13 mei, 2007 @ 21:13

  Succes jongens van Marketingfacts!!!11!!!!!!11111!!!!!!

  Met vriendelijke groet,

  Wim Heitinga

 • By Micha Kat, 14 mei, 2007 @ 8:40

  @Wim Heitinga:
  Ik was nog niet zover dat Geenstijl vanuit de oprichting reeds is ingezet als infiltratie-medium vanuit het kamp van de defenders in het kamp van de attackers maar wat je zegt snijdt zeker hout. Mijn idee was nog meer dat Geenstijl is ‘gekaapt’ door de oude media-mafia van de defenders, dat het log dus wel is opgezet als autheniek altenatief medium. Maar ja, wat is tegenwoordig nog authentiek? Waar zijn dubbele agenda’s afwezig? Nergens meer vermoed ik!

 • By Wim Heitinga, 14 mei, 2007 @ 23:37

  @Micha Kat

  Ik zal binnenkort wat info naar je doorspelen over het tot stand komen van GeenStijl.

 • By Joost, 15 mei, 2007 @ 9:21

  Attackers? De oprichters vraten jaren lang uit de ruif van Hakkie Holdert.

 • By Joost2, 21 mei, 2007 @ 4:59

  Zeg buds, wist je al dat Starfucker, je weet wel Jaap Stalenburg, de politiek in wil? Hij schijnt lid te zijn geworden van Forza! en verschuilt zich op internet achter de nick Geert Geel.

Other Links to this Post

WordPress Themes