Mai Spijkers aan de wieg van ombudsman-boek

spijkers.jpgDie Mai Spijkers! Blijkt zoveel vijanden te hebben gemaakt en weerzin te hebben opgeroepen dat dankzij hem de hele fusie tussen PCM en NDC niet door dreigt te gaan!Dan ben je iemand, als je dat soort effecten kan sorteren! Spijkers heeft een leger aan schrijvers en medewerkers weggejaagd bij PCM en in de armen gedreven van VBK dat weer onderdeel is van NDC. Ja Mai, dat weet je toch uit het boekenvak: nooit vijanden maken, altijd met iedereen blijven slijmen en veren blijven steken in die glibberige ’talentvolle’ reten want: je komt elkaar altijd weer tegen! Maar Mai wist het natuurlijk allemaal weer beter. Uw ombudsman wil de lezer een belangwekkend verhaal over Mai nu er zo’n ‘commotie’ is ontstaan over zijn persoon niet onthouden: Spijkers stond aan de wieg van het boek Lux, Libertas en Leugens over het morele en journalistieke verval van NRC Handelsblad!

Het was in de zomer van 2003 en uw ombudsman trof Spijkers op een feestje van een goede gemeenschappelijke vriend aan de dijk te Nieuwendam. Spijkers complimenteerde uw ombudsman met zijn werk over NRC Handelsblad op de site van Theo van Gogh. Dit verbaasde uw ombudsman een beetje omdat Spijkers immers werkzaam is voor hetzelfde concern als waar NRC deel van uitmaakt. Wellicht hebben we hier te maken, zo dacht uw ombudsman, met een waarlijk vrije en onafhankelijke denker! Deze aanname werd nog versterkt toen Spijker tussen de walmen van zijn sigaar door begon te roepen dat hij de stukken over NRC Handelsblad ‘namens Prometheus graag wilde uitgeven’. “Maar meneer Spijkers!” wierp uw onthutste ombudsman tegen. “Dat kunt u toch niet maken?” Spijkers: “Ik kan alles maken en wil alles uitgeven als het maar schuift!” Uw ombudsman keek enige tijd diep in zijn glas, dankbaar voor zoveel geluk en voorspoed op deze fraaie zomeravond. Hij zag hier bepaalde mogelijkheden. Dus ’tipte’ hij journalist Jan-Pierre Geelen van De Volkskrant met het verhaal dat Prometheus ‘zijn boek’ over NRC Handelsblad zou gaan uitgeven, dat Mai Spijkers dat zelf had gezegd. Geelen wilde het niet geloven maar besloot het toch even na te trekken bij Spijkers. Spijkers tegen Geelen: “Absolute nonsens. Ik ken ook Micha Kat niet en heb hem nooit gesproken.” Die laatste zin getuigt toch wel van de absoluut verdorven inborst van Spijkers. Enfin, Geelen maakt er toch een stukje van in zijn rubriekje en dat stuk komt weer onder ogen van Paul de Ridder van uitgeverij De Papieren Tijger. Hij belde uw ombudsman direct: “Als Spijkers het niet wil uitgeven, dat wil ik het graag!” En aldus geschiedde. En zo is dit unieke boek op de wereld gekomen dankzij niemand anders dan Mai Spijkers, de man die thans een spaak in de wielen dreigt te gaan steken van de ‘reddende fusie’ tussen PCM en NDC. Ter bewijs: in de archieven van Villamedia trof uw ombudsman dit stukje aan:

Micha Kat niet zuiver op de graat?
Micha Kat, de NRC-stalker, gaat zijn kruistocht tegen die krant nu ook in boekvorm uitbrengen. Hij zei tegen de Volkskrant dat PCM-uitgever Prometeus warme belangstelling heeft: “Maar toen ik uitgever Mai Spijkers vroeg of hij niet bang was voor interne moeilijkheden, zei hij: maakt me geen reet uit – zolang het maar schuift”. De Volkskrant trok dat even na bij Spijkers, die liet weten dat hij Kat nooit over een NRC-boek heeft gesproken.

  • By mr h.j.a.m. peters, 14 mei, 2007 @ 7:23

    Mai’s grote ontkenning. Aan de borrel en een jofel eetbaar nootje plesant Spijkersiaans borrelgepraat. “Als het maar schuift”, ja laat die Mai maar schuiven. Mai slechts een leeg jofelnootje-omhulsel; geen inhoud. Neen, Mai is een oneetbaar jofel nootje; ster in eigen show “valse noten op mijn zang”.

Other Links to this Post