Alleen fotos tellen, net als bij Abu Ghraib

martelen.jpgWat een huilverhaal in De Volkskrant van Jan PvdA Hoedeman onder de kop Verdachtmaking Irakees blijkt grond te hebben. Een aanklacht van een anonieme Irakees (waarschijnlijk dezelfde die ook is doodgeschoten door Eric O.) alsmede een ‘functionaris van de MIVD’ zijn de ‘electro-bronnen’ van Hoedeman. Uw ombudsman zegt hierover: zolang er geen foto’s worden geproduceerd waarop het toedienen van de shocks duidelijk zichtbaar is en waarop mensen herkenbaar zijn afgebeeld dient het hele ‘electro-verhaal’ subiet naar de prullenbak dan wel naar de laboratoria van spindoctortjes als Ewoud Nysingh te worden verwezen! Het deugt niet, de timing van het nieuws klopt niet, het komt allemaal te goed uit voor de ‘macht’ die te veel belang heeft bij het ‘aantonen’ van martelingen maar het belangrijkste is nog wel: er zijn geen deugedelijke bronnen en alle basisprincipes van de journalistiek worden geschonden. Foto’s willen we zien, net als bij Abu Ghraib! Denken jullie nu echt dat het Amerikaanse martelschandaal zou zijn uitgebroken op basis van verklaringen van anonieme Irakezen?

abughraib.jpgUw ombudsman vraagt zich af of de ‘gewone’ lezer het electro-verhaal pruimt. Laat hem dat weten! Laten we tot slot nog even P. Broertjes citeren: “In deze uiterst beladen en gecompliceerde kwestie hebben we fouten gemaakt. Sommige dingen zouden we achteraf bezien liever anders hebben gedaan. Maar we hopen dat uit het verslag duidelijk wordt dat we conscentieus te werk zijn gegaan en volstrekt integer hebben gehandeld en onze bronnen ook.”

 • By R. Hartman, 18 mei, 2007 @ 12:04

  Waar of niet waar, het doet er allemaal niet meer toe. Als je zo vaak ‘Wolf’ roept terwijl er niks aan de hand is mag je niet verwachten dat op een echte ‘wolf’ nog wordt gereageerd. Mijn persoonlijke mening is dat het wel weer gelogen zal zijn, want dat is nu eenmaal de standaard bladvulling geworden voor deze houtpulp.

 • By Commissaris Kassaar, 19 mei, 2007 @ 14:33

  Over wolven gesproken: de Grijze Wolf is sinds vandaag los, Mili Gorus is openlijk aan het dreigen geslagen.
  Trouw en Het Parool melden de dreigementen online, Volkskrant en Lux et Libertas doen vooralsnog of hun neus bloedt. Misschien iets voor u, heer Kat, om de nationale berichtgeving ter zake te volgen?

 • By niemand, 19 mei, 2007 @ 23:24

  Sorry dat ik het zeg maar wat een ongekend domme stelling.

  “Er zijn geen foto’s dus het is nooit gebeurt”

  Afgezien van het feit of deze berichtgeving waar is of niet. Moeten we nu echt verwachten dat het gebruikelijk is om foto’s te maken als je mensen marteld? Een leuk foto-album als aandenken voor later? Als die foto’s er al waren, lijkt me eerder dat deze als sneeuw voor de zon zijn verdwenen na Abu Ghraib. Het maken van fotos daar was overigens onderdeel van de vernederende martelingen.

  En bovendien, wat een waardeloos artikel, u roept gewoon maar wat, geen onderbouwing, geen achtergrond, aleen maar flauwekul. Mischien moet u eens in de spiegel kijken, waneer u weer eens een keertje nuchter bent, want ik denk dat u nog een demonisatortje over het hoofd ziet. Het enige wat dit gewauwel met “basisprincipes van de journalistiek” heeft te maken is dat de woorden erin genoemd worden. Welkom op het nivo van “geenstijl”.

  Wat deugt er niet?
  Waarom klopt de timing niet?
  Wie is hier de ‘macht’?
  Wat zijn de belangen bij het aantonen van martelingen?
  Wat “deuged” er niet aan de bronnen?
  Welke bronnen gaat het om?

  Ikzelf zou me diep schamen voor zulk prutswerk, maar ja ik heb ook niet de pretenties om mezelf een journalist te noemen. Terwijl ik vind dat u doorgaans toch best goed werk levert. Hiermee haalt u uzelf aleen maar onderuit.

  Overigens ben ik van mening dat de pedofiele Secretaris-Generaal van Justitie Joris Demmink voor de rechter moet worden gebracht.

 • By uw ombudsman, 20 mei, 2007 @ 8:53

  @niemand
  nou nou niemand, je blaast wel erg hoog van de toren! En vrij dom ook, want de hele ‘Volkskrant-martelgeschiedenis’ stonk al vanaf dag 1 en dat weet jij ook best. Wat thans geldt is: ALTIJD TEN HELE DWALEN, NOOIT TEN HALVE KEREN! Dus er worden gewoon martelingen gefabriceerd. Hoe is het is hemelsnaam mogelijk dat deze ‘martelingen’ zo veel publiciteit krijgen zonder hard bewijs? Waarom leidt de verklaring van een anonieme Irakees tot grote krantenartikelen en een item bij NOVA? Omdat ‘de macht’ de martelingen nodig heeft om het vege lijf te redden omdat als er niet zou zijn ‘gemarteld’ De Volkskrant offcieel bestempeld moet worden tot de PvdA-leugenbode. De vragen die je stel worden allemaal bematwoord in het artikel!
  Doei niemand en dank voor het compliment en ceterum censeo!

 • By mr h.j.a.m. peters, 23 mei, 2007 @ 9:26

  Waarom zouden er geen foto’s bestaan? Positieve afdrukken te plaatsen in het handboek der uitvoerders? Eenvoudig lesmateriaal. Sluit de elektrische bedradingen niet aan op … maar op …. heeft meer effect. De gemartelde praat dan eerder en geeft meer details prijs. Waarom zouden er geen foto’s bestaan te plaatsen in handboek der neurologen? Sluit de bedrading aan op zenuwbaan x, meer effect voor de behandeling, meer effect dan plaatsing op zenuwbaan y. Nazi-arts, onderzoeker Mengele nam foto’s van zijn behandelde patienten. Menig experiment op joden en jodinnen. Resultaat van Mengele’s experimenten mede-basis van de huidige stand der wetenschap. Maakt de fysiotherapie anno 2007 ook niet gebruik in het kader van de behandeling van elektriciteit ter stimulering van bijv, bepaalde zenuwen resp. zenuwbanen. Martelingen uit het verleden mede basis voor de fysiotherapie van nu.
  Waarom zouden er geen foto’s bestaan? Heeft ook de wetenschap er niet alle belang bij te weten wat het effect van experimenten is?. Experimenten anno 207 vertaald door martelingen. Heeft de Nederlandse ondervrager er niet alle belang bij dat de middels martelingen ondervraagde details prijs geeft. Een geooloofde methode. Zijn martelingen dus niet verworden tot een geoorloofd middel in de ogen van de ondervragers. Waarom zouden er geen foto’s bestaan?. Op de juiste wijze martelen, betere resultaten. Daarvoor zijn foto’s nodig. Waarom zouden er een foto’s bestaan? Foto’s eenvoudig lesmateriaal te plaatsen in het handboek der uitvoerders. Waarom zouden er geen foto’s bestaan? Positieve afdrukken krijgen wij in het landsbelang nooit te zien? In het belang van de staat? Neen, Er bestaan geen foto’s omdat de martelingen nooit hebben plaatsgevonden. Een “achterafje” De macht probeert achteraf een waarheid te creeren. Een creatie in belang der huidige machthebbers. Een vies spelletje. Een achterafje”in de vorm van een verslag is van nul en generlei waarde.

 • By niemand, 23 mei, 2007 @ 18:18

  Dus waneer u uw vrouw en kinderen slaat dan maakt u daar ook foto’s van?

  Volgens mij ging het hier om verhoren, niet om “wetenschappelijk” onderzoek. Fysiotherapie… moeten we dat nu echt serieus nemen? Staat niet echt hoog op de agenda tijdens een verhoor lijkt me. Kunt u het bestaan van deze handboeken aantonen meneer Peters? Leuk ook die nostalgiese verhalen over doctor Mengele en zo, maar zoals u zelf ook al aangeeft heeft dat helemaal niets met het verhoren van verdachten te maken.

  Even daargelaten of deze specifieke berichtgeving gefabriceerd is of niet, dat de gevestigde media (net als de politiek) een stelletje landveraders van de eerste orde zijn was me al veel langer duidelijk. U hoeft mij daarvan echt niet meer te overtuigen, ik lees graag wat meer achtergrond informatie en doorgaans is deze site daarin zeer behulpzaam. Niet iedereen die uw stukken leest, beste ombudsman, weet echter altijd precies waar het over gaat. In plaats hiervan was het mischien beter geweest om eens uit te diepen waarom de politiek het zo hard nodig heeft om martelingen te fabriceren. En wat ze daarmee hopen te bereiken, so sugereert u bijvoorbeeld tussen neus en lippen door dat meneer Eric O. hier wellicht een rol in speelt. Allemaal veel interessanter (en me dunkt overtuigender) dan de afwezigheid van martel foto’s, die waarschijnlijk zowiezo nooit genomen zijn onafhankelijk van het feit of er wel of niet gemarteld is in dit specifieke geval.

  Wilt u echt volharden dat als er geen foto’s zijn dat het dan nooit gebeurt kan zijn? Hoe kan een weldenkend mens daar ooit achter staan? Ik heb bijvoorbeeld geen foto’s van mijn verjaardagen (zoals bij verjaardagsfeestjes, in tegenstelling tot martelingen, wel gebruikelijk schijnt te zijn) van de afgelopen 20 jaar, dat betekent niet dat ik al 20 jaar geen verjaardag heb gevierd. En daar kan ik meerdere anonieme getuigen voor aandragen. Denkt u nu echt dat u mensen met dit soort stellingen overtuigt?

  Op deze manier kunnen we zelfs de holocaust ontkennen, kan me namenlijk niet herinneren dat ik een foto van Adolf Hitler heb gezien terwijl hij een gaskamer bediende en je door een raampje mensen ziet stikken in de achtergrond. En kunnen we ook weer met een gesust geweten slapen wetende dat er in Srebrenica niks ernstigs gebeurd kan zijn. En dat er bij het ministerie van defensie wel eens wat fotorolletjes met bewijsmateriaal zoekraken is ook helemaal niet relevant.

  Willen de heren mischien beweren dat er afgezien van Abu-Ghraib nog nooit iemand gemarteld is in deze zogenaamde oorlog tegen (van) terreur? Schijnen ze toch heel anders over te denken bij Amnesty International (met of zonder foto’s). Als u wilt aantonen dat de Volkskrant liegt, toon dat dan aan. Maar ga niet lopen beweren dat mensen niet gemarteld kunnen zijn (of worden) omdat ze geen fotokiekjes als aandenken hebben. Dat raakt natuurlijk kant nog wal.

  .

  Overigens ben ik van mening dat de kinderlokker Secretaris-Generaal van Justitie Joris Demmink voor de rechter moet worden gebracht.

 • By uw ombudsman, 24 mei, 2007 @ 5:07

  @niemand
  met waardering voor uw betoog verliest u een aspect uit het oog, het belangrijkste, en dat aspect maakt de vergelijking met uw verjaardagsfeestje totaal beside the point. We hebben het hier namelijk over DELICTEN. Ik neem aan dat uw verjaardagfeestjes daar niet onder vallen, tenzij er bijvoorbeeld op grote schaal in harddrugs wordt gehandeld of er kinderen worden misbruikt hetgeen ik niet aanneem. Maar stel nou dat u van genoemde DELICTEN zou worden beschuldigd. Dan zou u toch op zijn minst wensen dat deze WETTIG EN OVERTUIGEND worden bewezen zoals het wetboek van strafvordering ook voorschrijft. Geen van de ‘martelverhalen’ uit Irak zijn wettig en overtuigend bewezen. Bij lange na niet. De ‘moord’ van Eric O.: hetzelfde verhaal. Niet voor niets moest de rechter hem laten gaan MET ZELFS EEN TIK OP VINGERS VOOR HET OM omdat ze zo’n armzalig ondernbouwde zaak voor de rechter hadden durven brengen.
  Ik zeg natuurlijk niet: het feit dat er geen foto’s zijn BEWIJST dat het allemaal niet is gebeurd. Misschien is het wel gebeurd. Who knows. Maar als er zaak van wordt gemaakt. moeten er bewijzen op tafel komen. Foto’s bijvoorbeeld.
  Het feit dat de media de ‘martelingen’ en de ‘moord’ zo opblazen zonder deze bewijzen is alarmerend en bewijst een achterliggende agenda. U vraagt waarom ‘de politiek het nodig heeft de martelingen te fabriceren’. Ik heb dat al meerdere malen uitgelegd maar wil dat thans nog eens doen, ook op basis van nieuw feitenmateriaal.

  1. Het ‘oude’ Links is in heel Europa de wanhoop nabij over hoe ze de kiezers nog kunnen aanspreken. Overal worden ze om de oren geslagen. Ook in Nederland is de PvdA in staat van ontbinding. Wat kan het ‘oude Links’ doen? Rechts worden zoals Tony Blair gedaan heeft of…. nieuwe ’thema’s’ creeeren waaruit het ‘sociale en menslievende hart’ zou blijken.

  2. In Nederland kiest het oude Links voor de tweede weg. De schande van de ‘voedselbanken’. En de ‘schande’ van de ….. ‘martelingen’ in Irak! Zowel de ‘voedselbanken’ als de ‘martelingen’ zijn fabricaties van links die worden opgeblazen door de linksgezinde media in een poging het oude links weer aansluiting te laten krijgen met de kiezer. Dat het oude links hiermee het leger in diskrediet brengt zal ze jeuken, want het leger is de natuurlijke vijand van links. Ze slaan dus twee vliegen in een klap.

  3. Deze strategie mislukt echter dankzij vrije media zoals Elsevier en deze site en mensen als Henk Kamp die weigeren zich neer te leggen bij de wanhopige spins van links. Ook het volk voelt aan dat het allemaal niet deugt. Maar de lobby is machtig: PvdA, GroenLinks, vrijwel alle media met NOVA, De Volkskrant en NRC voorop…. Ze ZULLEN EN MOETEN doorgaan op het ‘martelspoor’ omdat anders ook hun gelofwaardigheid te grabbel wordt gegooid… zie De Volkskrant, zie NOVA met hun absurde pogingen onderbouwingen te geven aan de martelingen en de ‘moord’ van Eric O.

  Zo duidelijk?

 • By niemand, 7 juni, 2007 @ 17:29

  Dank u voor uw reactie, ik ben het niet helemaal met u eens maar uw punt is me nu wel veel duidelijker.

  Nog een klein puntje, dat mijn verjaadag geen delict is maakt de vergelijking aleen maar sterker, doorgaans stellen daders bewijsmateriaal niet zo op prijs en zijn dus ook niet zo geneigd die te maken (enkele oliedomme uitzonderingen daargelaten), wederom in tegenstelling tot verjaardagen, de kans is dus een heel stuk groter dat er fotos van mijn verjaardag zijn dan van martelingen.

  Mischien moet u dit links-rechts denken eens van u afzetten, uiteindelijk is de ene politicus geen haar beter dan de andere, of ze nou links- of rechts-handig zijn (sorry voor de flauwe grap).

  .

  Overigens blijf ik erbij dat de kinder misbruikende secretaris generaal van justitie Joris Demmink voor de rechter moet worden gebracht.

 • By isabelle, 12 oktober, 2007 @ 14:29

  ik vindt dit gewoon schandalig

Other Links to this Post

WordPress Themes