Machtsstrijd in Kazachstan; media gesloten

aliyev.jpgHet begint hier in Kazachstan opeens flink uit de klauwen te lopen. Vandaag kwam het nieuws door dat twee invloedrijke media, KTK TV en de krant Karavan, zijn gesloten. Volgens bronnen hebben ‘agenten’ ook de prive-woningen van journalisten ‘doorzocht’ causing panic among family members. Beide media zijn eigendom van Rakhat Aliyev, de schoonzoon van president Nazarbayev. Aliyev (44) is de grote pain in the ass van zijn tirannieke schoonvader en steekt zijn ‘presidentiele ambities’ niet onder stoelen of banken. Hij is ‘verbannen’ naar Oostenrijk waar hij voor ambassadeur mag spelen. Volgens weer andere bronnen geeft hij vandaag een persconferentie in Wenen waar hij ‘een boekje zal opendoen over corruptie in Kazachstan op het hoogste niveau’. Hier wordt tevens gezegd dat hij daarbij ‘politiek asiel gaat aanvragen’ in Oostenrijk. Het ziet ernaar uit dat er een serieuze machtsstrijd gaande is in het hemelsschatrijke land met enorme olie- en gasvoorraden. Maar de verhalen hebben ook een hoog ‘Kuifje en de Picaro’s-gehalte’ en ook op de Nederlandse ambassade weten ze niet precies wat er allemaal speelt. Centraal in de machtsstrijd lijkt een bank te staan met de naam Nurbank. Volgens sommige berichten is ook deze bank gesloten, volgens andere niet. De telefoon wordt er wel opgenomen.

nazarbayev.jpgOok deze bank is min of meer eigendom van de schoonzoon-uitdager. Nu is er stomtoevallig gisteren in Kazachstan een strafrechterlijk onderzoek tegen Aliyev geopend wegens het ‘ontvoeren van twee topmensen van deze bank’. Een van hen was de hoogste man van de bank Gilimov. Wat de achtergrond van deze ontvoeringen is blijft duister net als de vraag of ze wel echt hebben plaatsgevonden. Gisternacht wilde Gilimov op een locaal TV-station tekst en uitleg geven, maar midden in de uitzending verdween de zender opeens uit de lucht wegens ’technische problemen’.

Rakhat Aliyev heeft zijn media bij herhaling gebruikt om corruptie in Kazachstan aan de kaak te stellen. In een artikel in Karavan van 18 mei beschuldigde hij de minister van Binnenlandse Zaken van ‘corruptie en banden met de criminaliteit’. Van een andere belangrijke ambtenaar zei hij dat deze ‘veel ervaring heeft in het verstoppen van criminelen’. Waarnemers beweren dat deze artikelen en uitlatingen de woede van de autoriteiten hebben opgewekt. Op de achtergrond speelt dat Kazachstan is voorbestemd voorzitter te worden van de OVSE in 2009. Dit voorzitterschap is uiterst omstreden wegens tal van ‘mankementen’ in Kazachstan. Aliyev gooide ook hier een knuppel in het hoederhok: volgens de schoonzoon ‘heeft Kazachstan door president Nazarbayev voor het leven te laten zitten (hietoe is recent de grondwet gewijzigd) zijn kansen verspeeld op het OVSE-voorzitterschap’. Aliyev is naast ambassadeur in Wenen ook de Kazachse vertegenwoordiger bij de OVSE.

WordPress Themes