Made in China bij Lux et Libertas

madeinchina.jpegEnige maanden geleden zag uw ombudsman in een hotel in Kirgistan op CNN een serie over het gevaar van Chinese produkten. Onder het motto made in China stonden verslaggevers voor Chinese fabrieken die dood en verderf zaaien in de VS: kinderen worden vergiftigd, ja, zelfs honden en katten worden een langzame en pijnlijke dood ingejaagd door ‘besmet Chinees dierenvoer’. Uw ombudsman had natuurlijk direct door hoe dit alles te wegen. “Het gigantische handelstekort van de VS met China moet blijkbaar worden aangepakt” mompelde hij. “Van hogerhand is besloten tot een campagne om Chinese produkten te demoniseren en de Amerikaanse economie te stimuleren.” Hij moest daarbij denken aan hoe er internationaal werd gereageerd, enige jaren geleden alweer, op de eerste Chinese auto’s die in het westen op de markt zouden komen, de Landwinds. “Rijdende doodskisten” was nog een van de mildere kwalificaties. Larer kwam uit dat al die tests waren gemanipuleerd en bleek de auto gewoon net zo veilig als westerse modellen.

De Amerikaanse China-demoniseringscampagne is doorgezet en heeft nu ook de kolommen van Lux et Libertas bereikt. In een hoofdcommentaar slecht speelgoed schrijft de krant ondermeer: in Amerika stierven honden en katten door slecht Chinees voer. En: de golf van afkeuringen duidt op een grotere alertheid van autoriteiten en importeurs. Een open deur die de falende NRC-journalistiek eens te meer blootlegt. Een echte ‘slijpsteen’ zou natuurlijk moeten ingaan op de vraag: waarom is die alertheid juist nu opeens zo groot? Maar zoals altijd worden alle echt relevante vragen door Lux et Libertas omzeild en op laffe wijze meegehuild met de vanuit de VS ingezette Chinese demoniseringscampagne. NRC: In Amerika werkt een presidentiele onderzoekscommissie aan aanbevelingen om ondeugdelijke Chinese waar tegen te houden. Intussen zou (na Chinees kinderspeelgoed) ook Chinese kinderkleding besmet zijn geraakt met ‘gifstoffen’, zo lezen we op pagina 9 van de krant van gisteren (Chinese kleding met giftige stoffen gevonden). Heeft u het spindoctors-element in deze campagne niet door? Huisdieren, kinderkleding, kinderspeelgoed: allemaal bedoeld om op de emotie te spelen en bij het volk een felle anti-Chinese (boycot)reactie af te dwingen. We lezen bijvoorbeeld niet dat Chinese PC’s, condooms, klerenkasten, krultangen, kleding voor volwassenen of weet ik veel wat ‘besmet zouden zijn met gifstoffen’. Nee, die zijn blijkbaar dik in orde! Geen centje pijn! Het is weerzinwekkend hoe de Slijpsteen voor de geest zijn lezers ook nu weer bedriegt en beliegt. Geen enkel bewijs heeft het in handen voor de stelling dat ‘honden en katten omkomen door het eten van Chinees dierenvoer’. Misschien moet ‘correspondente’ Bettine Vriesekoop zich eens met deze materie gaan bemoeien!

 • By Ubu Roy, 21 augustus, 2007 @ 16:12

  Je kan je kind beter Amerikaans speelgoed geven; is veel gezonder, met name voor z’n geest, aldus kaatst de Asia Times de bal terug. Ze beantwoordt de campagne van de US Consumer Product Safety Commission met een opsomming van het oorlogsspeeltuig waar de Amerikaanse speelgoedwinkels vol mee staan. GI Joe’s, het Ultra Corps Battle Underground Squad bestaande uit paramilitair uitziende figuren met namen als Shark, Firestorm, Flashbang, Rick Ranger, Flash Fire, Large Sarge, Stryker, and Hawk. Honderden variaties zijn voorhanden. “His expertise is urban combat and night operations.” staat op de verpakking. GI Joe heeft “special training in enemy location along with weapons proficiency in missiles, rockets and cannons”. Op de andere kant van de doos verder de tekst “tactics are strategic weapons combinations with a background in ammunition and field artillery” en “When the going gets tough – the tough starts blasting”.
  Op een doos belooft de vette opdruk een “fast-strike unit to large-scale assaults”. GI Joe kan “break down reinforced doors”. Hij is “first into battle and last to leave.”
  Een pop van Gandhi , voor uw kind met de begeleidende tekst, “Lead your own massive civil-disobedience and non-violent march to the sea, is uiteraard nergens te vinden. Maar dat is natuurlijk wel weer het andere uiterste.

  Lees meer:
  http://www.atimes.com/atimes/Front_Page/IH22Aa01.html

Other Links to this Post

WordPress Themes