De ontluisterende dood van Joop van Tijn

VNJoop.jpgUw ombudsman wilde er liefst het zwijgen toe doen en het hilarische verhaal uit Vrij Nederland van deze week over Joop van Tijn laten voor wat het is (een smerig hagiografisch pseudo-journalistiek stukje geschiedvervalsing) maar toen zag hij de Volkskrant van vanochtend waarin de door hem gewaardeerde Gerard Mulder zegt: “Ik ken tientallen gevallen waarin van Tijn verhalen uit de krant hield om zijn ‘vrinden’ te beschermen (…) Hij was in feite zo corrupt als de pest” en toen dacht hij: ja, laat ik de lezers eens vertellen wat ik met Joop heb meegemaakt, een onvoorstelbaar verhaal… Het stuk in VN is zo walgelijk juist omdat het zogenaamd kritisch is jegens Joop wegens zijn schabbels en al zijn vrouwen, maar zwijgt over precies het punt dat Mulder noemt en van Tijn tot de grootste bedrieger maakt uit de geschiedenis van de Nederlandse journalistiek: hij was door en door corrupt! Maar VN wil coute que coute de mythe van Joop als ‘groot journalist’ in stand houden en dat is de ware achtergrond van dit ‘portret’… Maar goed, we schrijven 1997. Samen met collega Annemarie Sour schreef uw ombudsman voor VN een verhaal over een enorme fraudezaak in de Rotterdamse gemeentepolitiek…

… Het ging om het declaratiegedrag van de toenmalige directeur van de Sociale Dienst Hans Krosse. De hele Rotterdamse PvdA zat er tot over de oren in, de corrupte wethouder en Joop-vrind Hans Simons nog het diepste. Enfin, het verhaal ingeleverd, een prachtige fax van Joop terug ‘wat een geweldig verhaal!’ maar toen hoorden we opeens niets meer van Joop… Hiermee namen we uiteraard geen genoegen. Via onze bronnen in Rotterdam hoorden we dat Hans Simons het bij Joop had geregeld het stuk uit de krant te houden maar Joop had toen natuurlijk geen verhaal meer naar ons en dus dacht hij: zak maar door de stront! Maar wat wilde het geval? Een bevriende journalist van De Volkskrant, Hans Horsten, schreef het allemaal op, dat de Rotterdamse PvdA regeerde op de redactie van VN! Dat werd weer gelezen op de redactie van VPRO-radio en die hadden blijkbaar hun eigen motieven om Joop eens stevig te naaien want Irene Houthuis belde me op en nodigde me uit naar de studio om het hele verhaal te vertellen. Joop zat rond die tijd al thuis, zwaar ziek. Desalniettemin belde presentator Gerard Leegebeeke hem thuis op en een ontluisterende conversatie begon. Uw ombudsman herinnert zich ook nog dat het op een gegeven moment drie uur was en het nieuws kwam maar iedereen op de redactie riep: “Doorgaan na het nieuws! Doorgaan!” Leegebeeke vroeg Joop waarom hij dat onthullende stuk uit de krant had gehouden. Joop: “Het was een waardeloos stuk!” Leegebeeke: “Maar ik heb hier een fax aan Micha Kat en daarop zegt u nog dat het stuk uitstekend is… Klopt het dat u het stuk uit de krant heeft gehouden onder druk van Hans Simons?” Joop: “Nee, natuurlijk niet, wat een waanzin!” Maar toen belde een journalist van het Rotterdams Dagblad in, Peter de Lange, en die bevestigde onze lezing zodat Joop van ellende niet meer wist waar hij het moest zoeken en begon te schelden: “Micha Kat is een mislukte Jood, geen echte Jood en daarom is hij gefrustreerd en probeert roem te halen over de ruggen van anderen….” Dat soot teksten. Een dag later was Joop van Tijn, een van de ‘grootste journalisten ooit’, dood. Wat zal de corrupte bedrieger ellendig gestorven zijn, eenzaam in zijn stinkende apartement in de Binnen Bantammer! Van dat alles lezen we natuurlijk niets in de VN. Dag Joop, rust vooral niet zacht!

 • By Tu quis es Kat?, 3 september, 2007 @ 20:53

  De mortuis nihil nisi bene.

 • By sprx, 3 september, 2007 @ 22:04

  wel ingelichte kringen??!!

 • By Achiel, 4 september, 2007 @ 11:44

  Over de doden niets dan goed.

 • By WFHermans, 5 september, 2007 @ 15:46

  Onvoorstelbaar hoe iemand blijft liegen en bedriegen, een dag voor hij bij de uiteindelijke Eindredacteur belandt. Alweer tien jaar geleden dat het icoon van etiese zjoernalistiek is heengegaan.

 • By harry van groen, 25 september, 2007 @ 12:22

  Over de doden niets dan goeds ,is nog maar de vraag als hij 10 jaar na dato nog de dienst uitmaakt ,zoals vele doden.
  Ik heb nog een algemeen schrijven over nederland de rechtsstaat.
  Begin jaren 90 gestuurd naar VN ,ik dacht die doen er wel wat mee.Nooit iets gehoord.Nu weet ik waarom,en VN maar de boel chanteren bij die politici.
  Trouwens ook naar Margarita gestuurd via Haagse Post.Nooit iets gehoord.Heeft van Thijn niet iets gehad met Irene van lippe Biesterveld? Dubbel spel ?

 • By raymund, 30 december, 2007 @ 22:29

  it’s easy to dance on a grave.

Other Links to this Post

WordPress Themes