Statement van uw ombudsman

powerplay.jpegWaarde lezers! Uw ombudsman heeft vandaag een bericht van de site verwijderd. Het betreft een mailwisseling tussen hem en Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra naar aanleiding van een verwijdering van een NRC-bashing column van Leon de Winter van de Elsevier-site. Lees hier het verwijderde stuk. De link wordt hier geplaatst juist omdat uw ombudsman geen afstand neemt van de essentie van het stuk, maar wel van de toonzetting. Hierover wil hij wel wat delen met zijn lezers: ok, hij beseft dat hij qua woordgebruik af en toe uit de bocht vliegt. Het is nergens voor nodig Joris Demmink een ‘pisbakken-nicht’ te noemen. En de term ‘corrupte flikker’ voor Arendo Joustra is al helemaal niet OK want Arendo lijkt ons gewoon een prima kerel. Voor de goede orde: aan deze ‘rectificatie’ ligt geen sommatie van een advocaat ten grondslag. Nee, uw ombudsman doet dit geheel uit eigen initiatief, gewoon omdat hij zich er niet goed onder voelde. Hoezo ‘voelde hij zich er niet goed onder’? Gaat uw ombudsman dan niet over lijken?

In principe wel. Maar wat hier speelt, en daar is uw ombudsman heel open over (waren de gevstigde media dat maar af en toe), is de ‘valkuil van het triomfalisme’. Hierop moet elke journalist altijd bedacht zijn, maar dat blijkt in de praktijk vaak erg moeilijk. Waar het om gaat is dat Lux et Libertas de afgelopen week zozeer door de stront werd getrokken ook in andere media en op andere sites (wegens ‘Joepgate’) dat uw ombudsman een beetje het gevoel kreeg dat les autres er met zijn smakelijke Slijpsteen-buit vandoor dreigden te gaan. We noemen een hetvrijevolk.com. een geenstijl.nl en dus een elsevier.nl. Het gevolg van deze ‘concurrentie’ (onbewust natuurlijk tijdens het schrijven, het besef komt pas later) was dat uw ombudsman zijn toonzetting ging aanscherpen in een poging boven deze anderen ‘uit te stijgen’. Dat leidt dan tot fouten als hierboven genoemd. Het enige dat nog ter verdediging van uw ombudsman zou kunnen worden gezegd is dat deze fouten dus min of meer voortkomen uit de bevestiging van zijn gelijk, maar dat laat onverlet dat er woorden zijn gebruikt die uw ombudman normaal gesproken niet zou hebben gebezigd. Kwaliteit gaat hier boven alles en we zijn nooit te beroerd de hand in eigen boezem te steken. Bij deze!

 • By dedeurs, 18 september, 2007 @ 19:35

  Oké, ‘pisbakkennicht’ klinkt wat, eh, patroniserend, en het is ook niet mijn favoriete locatie, maar wat is er mis mee? Als twee mannen op vrijwillige basis seks met elkaar in een openbaar toilet willen hebben? Omdat het aanstoot geeft aan de openbare zeden? Het anonieme geneuk tussen mannen en vrouwen op parkeerplaatsen en in de berm van de snelweg (via internetoproepen) is voor velen een spannende en begerenswaardige fantasie, en wordt dus nauwelijks gezien als iets minderwaardigs. Maar het is wel hetzelfde.

 • By dedeurs, 28 september, 2007 @ 15:31

  Grrrote stilte, dus we zijn het er mee eens.
  Altijd leuk om te weten.

 • By Rudolf Paul, 29 september, 2007 @ 11:02

  ik ben stil, dedeurs. met je opmerking over wat er zich op sommige parkeerplaatsen afspeelt, heb je me een idee gegeven voor een mooi verhaal. daar ben ik nu al een poosje mee bezig. als het verhaal af is, zal ik het op http://www.schrijfweb.com/ plaatsen.

 • By dedeurs, 3 oktober, 2007 @ 13:59

  Nooit stiekem een kijkje wezen nemen Rudolf?
  Een nieuwe (oude alweer) manier van internet dating. Ik voorzie de volgende hype al: noiken op de rijksweg, met de motor opwindend stationairdraaiend onder de billen. En dan de climax zien te bereiken voor de file zich weer in beweging zet. Want waar aftrekken niet mag, is optrekken juist een must.

Other Links to this Post

WordPress Themes