NRC op oorlogskoers tegen Iran

jodeniniran.jpegDat Lux et Libertas op geen enkele wijze de nuance zoekt in zaken van werkelijk politiek belang maar zich een slaafse slippendrager betoont van ‘hogere machten’ zoals Europa en de ‘oude politiek’ blijkt weer eens in de krant van vandaag uit een zeer opvallende omissie. Vele (bijna alle) kranten brachten vandaag immers het belangwekkende bericht dat Iran in de ban is van een ‘Holocaust-bevestigende’ serie op tv over het redden van Joden. Het bericht is opvallend en ook politiek niet onbelangrijk omdat het zou kunnen duiden op een koerswijziging, een de-escalatie van het conflicht tussen Iran en de Westerse wereld dat steeds dichter bij een oorlog komt. Maar NRC zwijgt hierover. Wel brengt de Slijpsteen een groot verhaal over de Franse minister van Buitenlandse zaken die ‘zinspeelt op een oorlog met Iran’. Het is opnieuw duidelijk: NRC zit volledig op de koers van Bush-Europa-Verhagen die erop willen meppen als er geen enorme nucleaire concessies worden gedaan. In die koers past dus geen ‘deescalerende berichtgeving’. Het is feite pure oorlogsporpaganda die NRC bedrijft!

Uw ombudsman heeft al veel vaker gemerkt dat NRC niet kan omgaan met ‘contrair nieuws’. Iemand of iets is fout en dan mag er nog alleen maar negatief over worden bericht. Simpel gesteld: als Geert Wilders een baby uit de sloot redt komt het niet in de krant, maar als Wouter Bos het doet komt het op de voorpagina. Voor wat betreft de islamtische wereld geldt dat bij uistek: positieve verhalen over Islamitische landen komen de krant niet in. Alleen verhalen die de vooroordelen over steniging en clitorissen bevestigen. Uw ombudsman heeft altijd beweerd dat juist dit de reden is geweest voor het vertrek van Joris Luyendijk; die schreef namelijk wel positieve stukken over de Islamitische wereld. Uw ombudsman heeft het zelf ook meegemaakt toen hij nog voor NRC schreef. Hij maakte in de zomer van 2000 een grote reportage over de Joden in Iran die helemaal niet worden gediscrimineerd en florerende bedrijven runnen. Het Zaterdags Bijvoegsel had het stuk al goedgekeurd maar opeens kwam er een ‘oekaze van hogerhand’ dat het de krant niet in mocht. Als reden werd toen gegeven dat Iran-redacetur Caroline Roelants zeer binnenkort met de ‘Ben Knapen-beurs’ naar Iran zou gaan om een dergelijk verhaal te maken. Nooit gezien natuurlijk. Het stuk van uw ombudsman verscheen uiteindelijk in de Groene Amsterdammer.

  • By Jan Bouma, 21 september, 2007 @ 19:24

    @wfh
    “…Uiteraard kan ik me in uw aanbeveling vinden…; mocht u bij mij in de buurt zijn: kom langs en u krijgt een gratis exemplaar; gesigneerd en wel door… “de nieuwe Max Havelaar!” Groet! JB

Other Links to this Post

WordPress Themes