De courtisanes Koelewijn

Het zijn bizarre processen die zich dezer dagen afspelen bij PCM. Sinds de Telegraaf onthulde dat APAX het concern als een vampier aan het leegzuigen is door leningen te verstrekken tegen extreme rentepercentages (12%) lijkt het wel of de kranten met masochistisch genoegen berichten over de eigen naderende ondergang. ‘Geen bedrijf staat er zo slecht voor als PCM’ stond er afgelopen vrijdag in Lux et Libertas. Een reeks van deskundigen legt uit waarom PCM rijp is voor de schroothoop. Zou het echt zo erg zijn, of zijn ook dit weer leugens van NRC om extra zielig te doen? De laatste ‘deskundige’ in het artikel van Menno Tamminga verdient enige nadere aandacht: het gaat om ene Jaap Koelewijn van (come on, Menno! Waar ben je mee bezig?) adviesbureau Financieel Denkwerk.

Jaap Koelewijn zegt aan het einde van zijn klaagzang: “Mijn twee zussen bij NRC Handelsblad zouden de optie om met een rijke man te trouwen toch maar moeten openhouden.” Wat is dit voor sick humor? Het gaat dunkt me om Jannetje en Rinskje Koelewijn. Het idiote is dat Jannetje het advies van haar wijze broer al sinds jaar en dag in de praktijk brengt, zoals eerder is onthuld in mijn boek Lux Libertas en Leugens. Jannetje had ooit een rubriek waarin ze bij rijke ondernemers op de achterbrank kroop in hun corporate cars en ze vervolgens ging ‘interviewen’ over hun successen en hun spannende leven. Nou, je hoeft weinig fantasie te hebben te bedenken waar deze exercities in kwaliteitsjournalistiek op plachtten uit te draaien! Ze heeft er nog een relatie aan overgehouden met toenmalig topman van Getroncis Ton Risseeuw, tegenwoordig president-commissaris van KPN (ondermeer). Later bundelde Jannetje haar kritische en geheel onafhankelijke vraaggesprekken met de topondernemers in een boekje met als titel ‘Alleen winnaars overleven‘. Zou ze dat toen allemaal hebben gedaan op advies van haar visionaire broer Jaap van adviesbureau Financieel Denkwerk? Zag Jaap de ondergang van PCM reeds toen aankomen en raadde hij zijn zus aan een rijke industrieel te zoeken om haar toekomst aldus veilig te stellen? Ach, hoe veel kolderieker kunnen de strapatsen van de ‘kwaliteitsjournalisten’ van Lux et Libertas nog worden? Wellicht zou het volgende uitkomst kunnen bieden voor het geplaagde PCM en de benodigede rendementen alsnog kunnen binnenbrengen: een luxe bordeel aan de Marten Meesweg onder leiding van de zusjes Koelewijn! Kunnen oversexte politici en ondernemers hun piemels in de kutten van NRC-redactrices proppen terwijl ze en passant ook nog een leuk stukkie in de krant meekrijgen! En dan? Natuurlijk, onder leiding van APAX naar de effectenbeurs!

 • By F.W. Voigt, 16 april, 2006 @ 13:12

  De PvdA van Wouter Bos zal binnenkort wel miljoenen aan belastinggeld beloven om PCM te redden – als ‘waarborg voor de pluriformiteit van de pers’ of zo. Die belofte kan natuurlijk alleen worden ingelost als de PvdA groot genoeg wordt…..

 • By F.W. Voigt, 17 april, 2006 @ 21:57

  Ik lees zojuist in NRC Handelsblad van zaterdag, dat De Volkskrant aan een plan werkt om een gratis tabloid zoals Metro aan te gaan bieden (saillant: een paar jaar geleden wees PCM het aanbod om samen Metro op de markt te brengen af).

  Jammer voor PCM is dat naast ‘Metro’ inmiddels ook ‘Spits’ het advertentieaanbod afgraast – ik kan mij nauwelijks voorstellen dat er bij huidige advertentietarieven nog plaats is voor een derde gratis ochtendkrantje.

  Een bijkomend probleem lijkt me dat naar mate de gratis krant interessanter gemaakt wordt – wat geen probleem is met het leger aan journalisten bij PCM – dit weer ten koste gaat van de betaalde Volkskrant en vooral NRC Next.

  Men heeft de slag gemist. Het lijkt mij verstandiger dat PCM dit gewoon accepteert en haar verlies probeert te beperken en niet middels een zoveelste wanhoopdsoffensief zich te gronde richt.

 • By Niet Nixje, 19 mei, 2006 @ 18:02

  Het zal alle (niet gratis) kranten vergaan zoals destijds de kerken !
  Ingehaald door de tijd, en derhalve gedoemd te zinken.

Other Links to this Post

WordPress Themes