Een poging tot verdeding door Lux et Libertas

steketee.jpgGisteren zat uw ombudsman face to face tegenover Lux et Libertas in de figuren van lid van de hoofdredactie Hans Steketee en Joep ‘Wiesenthal’ (met dank aan collega Stan de Jong) Dohmen. Aanleiding voor dit onderhoudende samenzijn was de klacht die de website HVV tegen NRC had ingediend wegens demoniseren van de site. Op HVV kunt u het pleidooi van uw ombudsman nalezen. Op deze plek wat nadere beschouwingen over de zitting. Allereerst zag ik op de redactie van De Journalist die in hetzelfde pand zit als de NVJ en de Raad (‘maar wel strikt onafhankelijk, hoor!’) Jacqueline Wesselius en Frans Oremus. Jacqueline heeft recent een berufsverbot tegen uw ombudsman afgekondigd door een stuk dat ze eerst leuk en prima vond te weigeren toen ze ‘ontdekte’ dat ik ‘smaad en laster bedrijf’ tegen NRC. Blijkbaar heeft ze niet overlegd met collega Oremus, want die heeft ooit twee stukken over mij in De Journalist geschreven waaronder een interview met Jensma waarin deze uw ombudsman op verschillende punten gelijk moest geven. Hoeze smaad en laster? NRC heeft nooit stappen tegen mij willen of kunnen nemen. Maar ja, Wesselius kreeg opdracht van NVJ-despoot Th. Bruning het stuk uit het blad te houden. Nou goed, noch Wesselius noch Oremus vond de zitting interessant genoeg om de PC te verlaten waarop ze juist bezig waren een stukke te tikken over een landbouwredacteur van De Gelderlander die de lokale jeu de boules-wedstijd voor Gelderse media had gewonnen. Intussen had uw ombudsman gezien dat zijdens NRC zowel Steketee als Dohmen de gang naar Canossa hadden ondernomen. Even voorstellen aan Joep. “Micha Kat” zei ik en reikte hem -we bevonden ons inmiddels in de zittingszaal- de hand.

Dohmen gaf een hand terug. Toen Steketee, zelfde procedure. “Nee, ik heb geen behoefte aan uw hand” blafte de adjunct van Lux et Libertas. De toon was gezet. “Nou, dat gaat lekker” zei ik me tot het vijfkoppige college wendend. “Ik krijg niet eens een hand van de wederpartij!” De voorzitter, mr. Th. Groeneveld, repliceerde snedig: “Ik ga niet over het schudden van de handen.” Uw ombudsman had de eerste slag reeds binnengehaald nog voor hij aan zijn pleidooi was begonnen. De woede liep de arme Steketee inmiddels al uit de oren en de ogen. Na mijn pleidooi sprak hij zijn verdediging uit die er in grote lijnen op neer kwam dat het allemaal in feite nergens over ging, dat iedereen toch kon zien dat NRC HVV helemaal niet extreem-rechts had genoemd, dat er een klein foutje was gemaakt, iets was ‘onbedoeld zichtbaar geworden’ maar dat was toch direct hersteld, kortom: waar hebben we het over? Intussen kreeg NRC af en toe het vuur zwaar aan de schenen gelegd door de Raad, bijvoorbeeld toen het werd geconfronteerd met een theorie van prof. Costera-Meijer bekend onder ‘snorkelen’ die erop neer komt dat veel lezers een krantenpagina ‘scannen’ door bijvoorbeeld alleen de kop te lezen en naar de plaatjes te kijken. “Als we dan de kop nemen, ‘opkomst en ondergang van extreem rechtse websites’ en dan daarbij de plaatjes betrekken waaronder de afbeelding van HVV, welke conclusie zou de lezer dan trekken?” vroeg lid mw. Lamers. Het was de spijker op de kop en Steketee had er niet van terug. Alarmerender was dat er op het eind nog een heel punt werd genaakt van de identiteit van de klager, Duns Ouray van HVV. Uw ombdusman kreeg allerlei vragen over hem waar hij niet zo goed raad mee wist. “Is het een man of en vrouw?” “Is Duns Ouray een pseudonym of een echte naam?”, dat soort vragen. Ik heb alleen met Duns geemaild en weet verder niets over hem (of haar?). Het zou kunnen dat de klacht om deze reden niet-ontvankelijk wordt verklaard. Ik heb Duns in elk geval direct een mail gestuurd om de Raad te adieren om een einde te maken aan elke mogelijke onduidelijkheid (het zou doodzonde zijn als de zaak hierop zou stranden) maar nog geen antwoord mogen ontvangen.

 • By Geert Geel, 10 november, 2007 @ 10:59

  Beste Micha, de zaak tegen het NRC mag dan misschien maar een speldenprikje zijn, het links-fascistische cliëntelisme is al te lang te breed geworteld in de media, maar toch verdient dit initiatief een dikke pluim.

  De Nederlandse junta moet niet het idee krijgen dat ze zonder pardon kan blijven goochelen met onze democratische waarden, mede dankzij de onder de schrijvende collaborateurs gevaarlijk woekerende linkse hielenlikkeritis. Dat Het Verzet moge zegevieren!

 • By Duns Ouray, 10 november, 2007 @ 15:46

  Hoi Micha,

  Ik heb geen gelegenheid gehad om contact op te nemen met de RvJ, want ik ben hier op reis.

  Maar gelukkig was onze vertegenwoordigingsbevoegdheid voor HetVrijeVolk al uitgebreid vastgesteld EN door de RvJ bevestigd voorafgaand aan de zitting.

  Groeten en dank voor de verdediging!

  Duns

Other Links to this Post

WordPress Themes