De grootste journalistieke kwakzalver ooit: Wim Kohler

kohler.jpgGeachte lezer, mocht u ooit de ‘journalist’ Wim Kohler, ‘wetenschapsredacteur’ van NRC Handelsblad, tegenkomen, aarzel dan niet deze schoft te bespugen en te besmeuren met de meest smerige drek denkbaar. In de geschiedenis van de Nederlandse journalistiek is geen grover en geen laaghartiger schending van alle principes van eerlijke en onpartijdige journalistiek aan te wijzen dan het inmiddels beruchte stuk van Kohler over de ‘wonderpil’ Rimonabant (in de handel als Acomplia). Pagina na pagina werd deze pil door Wim ‘dr. Jack Kevorkian‘ Kohler de hemel in geprezen, niet alleen in een coververhaal in het magazine M maar ook op de voorpagina van de krant. Thans blijkt dat deze pil leidt tot zware psychische klachten en in sommige gevallen zelfs tot zelfmoord. Op deze site werd al in vele artikelen aandacht gevraagd voor deze affaire; dit was het laatste stuk. Via dat stuk kunt u toegang krijgen tot de eerdere stukken. Het laatste nieuws over Wim’s wonderpil: de bijwerkingen zijn opnieuw bevestigd, nu door een professor van de universiteit van Kopenhagen. Hierover is uiteraard niets te lezen in Lux et Libertas. Nadat ze een misdadige poging hebben gedaan hun lezers te vergiftigen en tot zelfmoord te drijven, zijn ze bij NRC te laf en te gecorrumpeerd om diezelfde lezer te waarschuwen voor de gevolgen van de ‘wonderpil’ die ze amper een jaar geleden nog met zoveel trommelgeroffel onder de aandacht brachten.

accomplia.jpgDe vraag is nu: kan NRC hiermee zomaar wegkomen? Waar liggen de grenzen tussen slechte en falende journalistiek (dat kennen we al jaren bij NRC Handelsblad) en outright kwakzalverij? Ben je geen ‘journalistieke kwakzalver’ te noemen als je een pil waarvan je als journalist eigenlijk niets weet buiten dat wat de marketeers van producent Sanofi-Aventis je vertellen als ‘wonderpil’ de wereld in te slingert terwijl je zou moeten weten dat zo’n beursgenoteerde onderneming maar een belang heeft: de koersen opjagen? Terwijl je als ‘medisch redacteur’ van een ‘kwaliteitskrant’ ook zou moeten weten dat er grote vraagtekens gezet moeten worden bij de veiligheid van alle nieuwe medicijnen omdat inmiddels wijd en zijd bekend is en ook gepubliceerd is dat er geen onafhankelijke wetenschappelijke trials meer plaatsvinden omdat alle test-instituten en universiteiten inmiddels worden gesponsord door big farma? Is dat geen stuitende vorm van kwakzalverij te noemen omdat het hier gaat om de gezondheid van lijf en leden en zelfs om leven en dood? Worden hier niet alle principes van goede journalistiek met voeten getreden? De lezer die nota bene betaalt voor zijn krantje wordt door diezelfde krant op verwijtbare wijze bedrogen wat de dood door zelfmoord tot gevolg kan hebben! Door ‘wetenschapsjournalist’ Wim Kohler! Hierbij een oproep deze Kohler zijn leven lang te blijven achtervolgen met zijn kwakzalverige handelswijze tot hij zo gek wordt dat hij de hand aan zichzelf slaat!

 • By Dokter X, 28 november, 2007 @ 17:24

  Meneer Kat. Het is al jaren bekend dat onderzoeksinstituten, universiteiten en ook journalisten op de loonlijsten staan van de Farmaceutische industrie. Het is waar dat “artsenbezoekers” een verkapte methode inhoudt om een huisarts te compromitteren. Dit gebeurt door de dokter plat te maken met allerlei cadeaus en snoepreisjes naar het buitenland onder het mom van een “wetenschappelijk congres” in het buitenland. Journalisten speelden een belangrijke rol om de rol van condooms te adviseren in de strijd tegen Aids, maar we weten al jaren dat condooms niet goed beschermen tegen het HIV virus. Een tiental jaar geleden werd er na een tweejarig wetenschappelijk onderzoek geconstateerd dat er 800 miljoen condooms per jaar scheuren tijdens gebruik. Een bekende journalist van het programma Rondom Tien (vraag het maar aan hem!) was er als de kippen bij om het gevaar van condooms te bagatelliseren.

  Hetzelfde verhaal is met de contraceptiepil. Deze pil is uiteindelijk dermate risicovol dat het gewoon niet verantwoord is om hem voor te schrijven wegens blijvende gezondheidsschade.

  Mannen en als vrouwen worden in dit land dom gehouden.

  Wil je nog eens een goed contact leggen met een onafhankelijk iemand, dan moet je beslist Dr. Ivan Wolffers eens raadplegen die het boek Medicijnen schreef. Wanneer je met hem spreekt, dan vallen de spreekwoordelijke schellen in medicijnenland van je ogen. Dan pas ga je inzien wat de rol van de Apotheker is, de rol van de huisarts, de farmaceutische industrie (SOFTENON) en nog meer fraais dat het daglicht niet zien kan.

  Ik heb mijn naam verborgen en ingelogd op een proxy om mijn identiteit te beschermen. Je kunt me dus niet bereiken. Ik bereik jou wel.

 • By Simon Rozendaal, 29 november, 2007 @ 12:45

  Geachte meneer Kat,
  Ik erger mij zoals u waarschijnlijk weet regelmatig suf aan mijn eigen NRCH, waar ik bijna tien jaar heb gewerkt. Te links, te onkritisch.
  Het stuk van Wim Kohler vond ik ook schandalig, zoals bijna iedereen in de farmaceutische wereld, heb ik in de loop der tijd gemerkt. Hij heeft ook soms een merkwaardige opvatting over journalistiek. Zo schijnt hij eens in het openbaar gezegd te hebben dat het goed is wanneer zijn stukken slechts voor de happy few leesbaar zijn.
  Dus tot op zekere hoogte ben ik het met u eens. Maar waarom dat volkomen op hol slaan? Crimineel, de hand aan zichzelf slaan.
  Je kunt vraagtekens bij de journalistiek van Kohler zetten en hem tegelijkertijd een sympathiek mens vinden. Okay, hij heeft een scheve schaats gereden met Rimonabant.
  U en ik gaan toch ook wel eens de fout in?
  Met vriendelijke groeten,
  Simon Rozendaal
  Elsevier

 • By Uw Ombudsman, 29 november, 2007 @ 13:20

  Ha Simon,

  You right dat ik na bijna zes jaar NRC-bashen de maatvoering een beetje kwijt raak, onvermijdelijk: bij frapper toujours ga je vanzelf steeds harder frapperen!
  Misschien is het een leuk idee als jij een tijd lang voor NRC-ombudsman speelt, geheel naar eigen inzicht de krant volgen en bekritiseren, deed eerder Stan de Jong van Nieuwe Revu en was een enorm succes met duizenden lezers per dag!
  groet

  Micha

 • By Simon Rozendaal, 29 november, 2007 @ 14:16

  Dag meneer Kat,
  Wat een aardig aanbod.
  Ik moet het toch afslaan. Ik heb mijn handen vol aan mijn eigen blog op http://www.elsevier.nl.
  Daarnaast heb ik een haat-liefde-verhouding met NRCH. Er zijn veel zaken die niet deugen in die krant maar ik beschouw het toch nog steeds als mijn krant. Wordt wel steeds minder.
  Misschien als het laatste restje NRCDNA is afgesleten?
  Groeten,
  Simon Rozendaal

 • By Jan Bouma, 30 november, 2007 @ 10:19

  @Micha en Simon
  Kan me uitstekend in jullie beide standpunten vinden… althans laat ik zeggen: ik kan ze begrijpen omdat mij hetzelfde ambigue overkomt. De krant. de redactie en sommige redacteuren als Heijne, Etty. Heldring, Leijendekker en (toenmalig) Jensma ondervinden genadeloze kritiek in m’n boek terwijl anderzijds “pro” figureren H.J.A. Hofland en Karel Knip (zie m’n website!). Zelden is een zaak zwart/wit. Punt van discussie zou moeten zijn de onbetwistbaarheid (en de acceptatie) van de Stelling: “dat alles bespreekbaar zou moeten zijn; dus ook de kritieken!” En daar ontbreekt het aan.

 • By Ferdinant Plesman, 5 december, 2007 @ 3:03

  Simon Rozendaal: je bent een godvergeten Godloochenaar. Ga vooral door met het ontkennen van de waarheid. Des te sneller ben je in de Hel.

 • By Zande, 13 januari, 2008 @ 10:26

  @Ferdinant.
  God bestaat niet,en als hij wel bestond zou ik hem persoonlijk doodschoppen.

Other Links to this Post

WordPress Themes