FD neemt afscheid van onafhankelijkheid

fdbnr.jpgDe hele pagina 8 van de editie van 27 november 2007 is ervoor ingeruimd: een bijeenkomst onder de kop ‘De regels van het spel, FD Strategie Summit 2008’. Organisatoren naast het FD: Fortis en Deloitte. Deloitte ligt steeds meer onder vuur wegens beroepsfouten en falende controles, zaken waarover het FD bij uitstek zou moeten berichten. Kan de krant dat nog wel in onafhankelijkheid als Deloitte de feestjes van de krant mede financiert? Een voorbeeld: Pieter Lakeman, ‘bedrijvenhorzel’ van naam en faam, heeft recent een giga-claim aangekondigd tegen Deloitte (zie www.AHDeloitteclaim.nl) dat bewijsbaar grote fouten heeft gemaakt bij de controle van Ahold en door de tuchtrechter reeds werd veroordeeld. In het FD is nauwelijks iets te vinden over deze claim en ook anderszins wordt elk nieuwsfeit dat nadelig is voor Deloitte uit de kolommen gehouden. Voorzitter Roger Dassen daarentegen krijgt keer op keer alle ruimte om de standpunten van Deloitte toe te lichten. Op de website van het FD en in de krant is Deloitte ook een prominente adverteerder. Vanuit Deloitte moeten jaarlijks tonnen naar het FD vloeien. Maar er is meer dat grote twjfel doet rijzen aan de journalistieke onafhankelijkheid van de krant. Veel meer.

Zo berichtte Adformatie recent over een opmerkelijke belangenverstrengeling van de CEO van de FD Mediagroep Jaques Kuyf. Kuyf was tot september 2005 CEO van FHV/BBDO, het reclamebureau van de luchthaven Schiphol. In zijn hoedanigheid van CEO van de FD-groep weerde hij een reeks advertenties van gebiedsontwikkelaar Chipshol dat al jaren in een slepend conflict met de luchthaven verkeert en boorde zijn nieuwe werkgever aldus meer dan een half miljoen omzet door de neus. De advertenties kwamen terecht bij De Volkskrant en het Haarlems Dagblad. Vanuit zijn tijd bij FHV ontwikkelde Kuyf, alweer volgens Adformatie, een innige band met Paul Luijten, de directeur Corporate Affairs van Schiphol. “Schiphol nam in 2004, onder regie van FHV BBDO, pr-bureau Van Luyken in de arm. En dus niet Bennis Porter Novelli, binnen BBDO het pr-zusje van FHV. Opmerkelijk? Niet als je weet dat Luijten 17 jaar bij Van Luyken zat: eerst als consultant en van 1994 tot 2000 als voorzitter van de maatschap. Van Luyken werkt nog steeds met een heel legertje op Schiphol, voor communicatie rond de (geplande) beursgang, vlieglawaai-pr en de Polderbaancampagne voor omwonenden.” Zo mogelijk nog ernstiger is de verdenking dat het FD de journalist die al jaren op onafhenkelijke en kritsche wijze over het conflict tussen Chipshol enerzijds en Schiphol en diverse overheden anderzijds schreef van dit onderwerp heeft afgehaald. Een telefoontje aan het FD om wederhoor resulteert in een doorverbinding met (thuiszittende) redacteur Joost van Mierlo. Na enige uitleg geeft deze aan het ‘in grote lijnen eens te zijn’ met deze kritiek op zijn krant. Hij zal ervoor zorgen dat uw ombudsman wordt teruggebeld door iemand van de hoofdredactie. Dat gebeurt echter niet. By the way: Business News Radio, ook van het FD, is nog veel erger dan de krant, die zender is geheel en al in greep van het grote (maar ook van het kleine, elke eurocent wordt gepakt) geld. Daarom zal deze zender nooit boven de 1% marktaandeeel komen. Waarschijnlijk is men bij het FD en bij BNR het spoor bijster geraakt sinds met is gehuisvest in dat prachtige nieuwe decadente kantoor boven dat al even decadente cafe-restaurant Dauphine waar de redacteuren zich avond in avond uit laten volgieten door politci, consultants en accountants. Zowel de krant als de radiozender hebben elke morele autoriteit om nog te berichten over het bedrijfsleven inmiddels wel verloren.

  • By 4eyes, 30 november, 2007 @ 11:06

    Kuyff is een reclame man, geen verstand van de nieuws industrie en daarvan heeft iedereen last. er zijn al veel redacteuren vertrokken.

  • By Prins Bernhardplein, 3 december, 2007 @ 13:11

    Jammer dat de betrouwbare merknaam van Het Financieele Dagblad wordt “misbruikt” voor de commercieele bijeenkomsten en evenementen in Dauphine

Other Links to this Post

WordPress Themes