Drama-Dag nog erger dan geDAGd, PCM richting fraude

nina.jpgOp 10 mei schreef uw ombudsman reeds dat de gratis krant DAG al bij geboorte stervende was. Een krant die als kop van het eerste nummer kiest ‘eindelijk regen’ heeft geen bestaansrecht, nog los van de reeds vanaf DAG 1 totaal onmogelijke commerciele perspectieven. Ruim een half jaar later is DAG de facto kapot. Negen miljoen verlies, en dat bij het reeds stervende PCM-concern. Het heeft weinig zin hier nogmaals te wijzen op de onbegrijpelijke en hysterische blunders van het PCM-bestuur. Laat ze maar. ‘DAG gaat zich nu richten op de hoger opgeleiden’, ‘DAG verlegt koers en komt bij Volkskrant’, zieliger en hopelozer pogingen zijn toch niet denkbaar? Uw ombudsman heeft medelijden met de jonge journalisten die bij DAG werken en de illusie wordt geboden ervaring op te doen bij een echte krant terwijl de waarheid is dat ze bij een spookkrant werken zonder bestaansrecht die er alleen maar gekomen is omdat het falende management ‘iets moest doen’ met de gratis-krantenmarkt. Maar ernstiger nog dan dit alles is dat PCM toevlucht moet nemen tot frauduleus boekhoudkundig gegoochel om het concern in de lucht te houden.

De truc die PCM heeft toegepast is om ruim 300 miljoen Euro aan schulden ‘weg te toveren’ door ze af te lossen met aandelen. Normaal gesproken zou een schuldeiser daar natuurlijk nooit meer akkoord gaan. Want wat heb je aan effecten van een insolvente onderneming als je hard cash zou moeten krijgen? Maar in dit geval gaan de schuldeisers er wel mee akkoord omdat het vehikels zijn die aan PCM zijn verbonden zoals de schatrijke Stichting Democratie en Media. Het is dit soort incompany gegoochel met miljoenen dat aan de wortel lag van boekhoudschandalen als Enron in de VS. Alleen De Financiele Telegraaf signaleert deze dubieuze manier van boekhouden als het schrijft dat PCM ‘via een trucje het eigen vermogen opkrikt’. PCM verdoezelt ook nog de ware aard van de transactie door in het persbericht te stellen dat ‘de achtergestelde leningen aan de aandeelhouders worden omgezet in aandelen’. Heeft PCM geld geleend aan zijn aandeelhouders of is het andersom? Het feit dat het hier gaat om achtergestelde leningen geeft aan dat het de aandeelhouders zijn zoals de SDM die PCM hebben gespekt met de honderden miljoenen. Logisch, want geen commerciele partij zou PCM in de huidige toestand een achtergestelde lening geven die dus niet terugkomt als PCM failliet gaat! Het doet allemaal een beetje denken aan formuleringen als die in de prospectus van WorldonLine: Nina Brink transferred her shares…

  • By orca, 17 december, 2007 @ 12:22

    Laat ze lekker, op ’n dag is de “schatrijke” SDM niet meer schatrijk. Doet mij niet denken aan Enron, daar ging ’t om off-balance entiteiten, hier gaat ’t in feite om ’n suikeroom die ’n paar honderd miljoen aan ’n debiel neefje geeft. Volledig kansloos en dús heel erg lekker te zien hoe PCM langzaam wegzakt in ’n moeras van ellende. Hoe langer deze doodstrijd duurt hoe beter, ben je toch met me eens Kat?

Other Links to this Post

WordPress Themes