Oplage daalt verder: NRC terug op nivo 1987

donker2.jpgDe implosie van de oplagecijfers van NRC Handelsblad duurt maar voort: in de laatste cijfers van HOI die vandaag zijn gepubliceerd zakt de oplage van 209.068 (derde kwartaal 2006) tot 200.952 (laatste kwartaal 2006). Binnen korte tijd zal NRC door de ‘magische grens’ van 200.000 zakken waarmee de krant terug is op het aantal van 1987. Volgens de eigen website werd in dat jaar ‘de grens van de 200.000 gepasseerd’. Overigens wordt op deze site nog altijd het oplagecijfer van 270.000 gecommuniceerd: de oplage van NRC Handelsblad stabiliseert zich vanaf eind jaren 90 op omstreeks 270.000. Het is te bizar voor woorden dat deze ‘kwaliteitskrant’ zelfs op de eigen website nog liegt over de eigen oplagecijfers. Zoals altijd bij falend management wordt er geen enkele consequentie getrokken, niemand verantwoordelijk gehouden en op geen enkele wijze getwijfeld aan de eigen ‘briljante koers’ van ‘kwaliteitsjournalistiek’. Niemand die in een redactievergadering durft te roepen: zou de aanhoudende oplagedaling wellicht misschien eventueel bij toeval par hasard iets te maken kunnen hebben…

… met de wijze waarop wij ‘kwaliteitsjournalistiek’ menen te kunnen bedrijven en niet de waarheid dienen maar ons als hoeren uitleveren aan de gevestigde orde en het grote geld? Zou het mogelijk zijn dat steeds meer lezers beginnen in te zien dat de hele ‘kwaliteitsclaim’ van NRC nergens op gebaseerd is maar dat we ons juist gedragen als laffe en opportunistische jakhalzen? Zou het wellicht ook een rol kunnen spelen dat wij als arrogante malloten nooit een fout toegeven, altijd zullen volhouden dat de ‘hoogste standaarden van kwaliteitsjournalistiek’ zijn nagevolgd terwijl zelfs een kind kan zien dat die kwaliteit nergens te vinden is? Nee, dat roept niemand. Uit opportunisme en angst voor het eigen baantje hangen alle ‘kwaliteitsjournalisten’ kwispelstaartend en slijmend aan de lippen van de hoofdredactie, want zelfkritiek en introspectie zijn al lang geleden verdwenen bij NRC Handelsblad. Onder leiding van B. Donker gaat het licht bij Lux et Libertas langzaam maar zeker uit. Op naar de 100.000! Meer columnisten van de PvdA! Meer demoniseren! Meer Europa-propaganda! Nog meer hand- en spandiensten verlenen aan Justitie!

 • By Hartong, 3 januari, 2008 @ 19:49

  Straks dus geen ‘lux’ meer, nadat de ‘libertas’ al lang verdwenen was! En dat klopt, want als je vrijheid wegneemt, dooft het licht.

 • By harry, 3 januari, 2008 @ 19:57

  Doekle, tijd om er centjes in te pompen, jullie links kapitalistische (Nederlanders) hebben er zat van…

 • By prof. Joris Voorhoeve, 3 januari, 2008 @ 21:12

  Op Instituut Clingendael kijken we altijd hoe open NRC bericht over de eigen ineenstroring. Well, vandaag een stukje op pagina 20 (de media-pagina) met als kop: kleine titels groeien grote titels krimpen. Hierin staat het zinnetje: NRC Handelsblad en De Volkskrant daalden met 8 procent Dat is alles.

 • By Molly-Bolly, 3 januari, 2008 @ 21:29

  Ook ik heb helaas mijn abonnement op het NRC-Handelsblad moeten opzeggen. Dit omdat mijn katten er steeds vaker op weigerden te schijten.

 • By orca, 4 januari, 2008 @ 14:11

  Toch is tante Birgit doable als je wat pilsjes ophebt. Is verder niet relevant voor het voortbestaan van NSB Handelsblad, maar ik wilde dat toch genotuleerd hebben meneer de voorzitter.

 • By Ex falso sequitur quod libet, 5 januari, 2008 @ 17:08

  @orca

  Sweetness has a tendency to sicken

 • By frans, 5 januari, 2008 @ 22:17

  Misha, in de kop is verder zonder r zo licht als een…

Other Links to this Post

WordPress Themes