Minister Kamp wendt zich tot ombudsman

Wat een succes! Nu zijn we al zo ver heen dat een minister (Henk Kamp van Defensie) zich tot uw ombudsman moet wenden omdat hij woedend is op NRC. Kamp schrijft: “Geachte Ombudsman. NRC Handelsblad schreef in een commentaar op 18 april dat ik me daags voor de gemeenteraadsverkiezingen zou hebben opgeworpen als leider van de VVD. Dan schrijft NRC: “Maar hij (ik dus) was te vroeg: Van Aartsen was nog niet gevallen. Dat was een tactische fout. Dus werd Kamp terstond een kopje kleiner gemaakt door de leider van het VVD-campagneteam. Kamp verklaarde haastig dat hij bij nader inzien veel te druk was met zijn portefeuille. De campagneleider was Rutte. Hij had zo na de val van Van Aartsen aanvankelijk een riante uitgangspositie.” Ik heb reeds de dag daarop een brief gepubliceerd waarin ik mijn woede over deze woorden uitsprak en stelde dat wat NRC in het commentaar schreef absoluut niet de waarheid is. Ik heb, zo schreef ik, ook voor de verkiezingen gezegd dat ik mij niet wil kandideren.

In het TV-programma De Leugen Regeert (21 april) heb ik mijn grote onvrede over de gang van zaken bij NRC nogmaals verwoord en gezegd dat ik het onvoorstelbaar vind dat een krant als NRC zich aan dergelijke praktijken schuldig maakt. Mijn vraag aan u, ombudsman, is nu: hoe kan zoiets gebeuren? Wat ging er fout? U moet namelijk weten dat ik buitengewoom ben gegriefd door het commentaar in NRC Handelsblad.”

Tsjonge. Daar word je wel even stil van! Is NRC inmiddels zo diep gezonken dat het klinklare ongeverifieerde onzin in de krant kwakt? Dit moet worden uitgezocht, anders zou ik als ombudsman geen knip voor mijn neus waard zijn! Wat mij als journalist allereerst treft in deze kwestie is het feit dat er belangrijk nieuws wordt ‘weggemoffeld’ in een commentaar. Dat is een red flag van jewelste. Want het mag toch duidelijk zijn dat de feiten die NRC in het commentaar presenteert (Kamp als ‘koningsmoordenaar’ van Van Aarsten; Rutte die Kamp vervolgens ‘een kopje kleiner maakt’) qua journalistiek gewicht de opening van de krant waard zouden zijn geweest. Gaat NRC binnenkort ook in een commentaartje melden dat Verdonk de nieuwe partijleider wordt? This smells and stinks. Maar daar staat dan toch weer tegenover dat het ondenkbaar is, zelfs voor een krant van het abominabele niveau van NRC, dat men deze ‘feiten’ afdrukt zonder bronnen. Maar daar staat dan weer tegenover dat de felheid waarmee Kamp zich tegen NRC keert bijna op niets anders kan wijzen dan op zijn gelijk in deze affaire. Ik zit vooralsnog op de lijn-Kamp, vooral omdat NRC het grote nieuws niet als echt nieuws heeft willen of durven brengen. Het is in elk geval een intrigerende kwestie die tot op de bodem dient te worden uitgezocht. Dat gaan we dan ook doen, zeker ook omdat ik als ombudsman toch wel een beetje vereerd ben te worden ingeschakeld door een minister, al vind ik deze minister een enorme hufter omdat hij op het punt staat Hollandse jongens de dood in te jagen in Afghanistan.
Nog een overweging van belang is, dat NRC zich ook in deze zaak nog niet heeft willen verweren. Hoe langer dit verweer uitblijft, hoe zwakker de positie van de krant wordt. De ingezonden brief van Kamp werd niet gevolgd door een commentaar van Jensma en ook in De Leugen Regeert waar Kamp toch stevig van leer trok tegen NRC kwam geen weerwoord van Lux et Libertas, al zou het kunnen zijn dat zakkenvuller Felix en zijn team geen wederhoor bij Folkert hebben toegepast. Hoe deze kwestie verder ook in elkaar moge steken, nu reeds is duidelijk dat NRC er opnieuw een potje van maakt en dat Folkert zo snel mogelijk met pek en veren besmeurd de Alexanderpolder dient te worden ingejaagd!

WordPress Themes