Ex-communist Schoonen hoort in gekkenhuis

schoonen.jpgZelden heeft uw ombudsman zoveel journalistieke onkunde en waanzin moeten aanhoren als het verweer van Trouw-hoofdredacteur Willem Schoonen op de kritiek op de ‘benoemen en bouwen-campagne’ van zijn dagblad. Pagina 1 en 2 van Trouw in een ‘unieke actie’ verkopen aan een politieke stroming tegen gereduceerd tarief en dan met droge ogen volhouden dat zijn krantje onpartijdig is en geen positie kiest in het Islam-debat! Tsja, de man is een oud-communist en het actievoeren zit hem blijkbaar zozeer in de genen dat hij niet meer weet wat journalistiek is. Schoonen wil in zijn hart niets liever dan met zijn krantje ‘de wereld verbeteren’ maar dat kan natuurlijk alleen als er een strikt onderscheid wordt gemaakt tussen ‘goed’ (Doekle Terpstra, Wouter Bos. etc.) en ‘fout’ (Wilders, Verdonk, etc.) De groep ‘goed’ krijgt voorpagina’s aangeboden tegen gereduceerd tarief, de groep ‘fout’ wordt gedemoniseerd; (Trouw liep en loopt voorop in het demoniseren van Pim Fortuyn en Geert Wilders). Het type-journalist zoals Schoonen is levensgevaarlijk en hoort eigenlijk thuis in een gekkenhuis. Elsbeth Etty (haar blunders en hysterische ‘oproepen’ zijn legendarisch) is ook van die club net als Anet Bleich van de De Volkskrant die ooit met bussen vol ‘geengageerde PCM-journalisten’ naar Sarajevo wilde rijden om een eind te maken aan de oorlog daar. Hoe ver zijn deze ‘wereldverbeteraars’ afgedwaald van het journalistieke metier? Heel erg ver. Hilarisch maar ook pijnlijk is dat gereduceerde tarief waar Schoonen het over heeft.

Wat was dat ‘gereduceerde tarief’ dan wel? Waarom geeft de ex-communist daarover geen open kaart? Was het een symbolisch bedrag van een Euro? Wat valt Schoonen hiermee door de mand! Maar nu begrijpen we ook direct waarom PCM op een roemloos faillissement afstevent! Verkopen ze voor een enkele keer in een ‘unieke actie’ de voorpagina van een van hun kop-bladen doen ze dat tegen gereduceerd tarief omdat ze zo nodig de wereld moeten verbeteren in plaats van tegen driedubbel tarief omdat het een ‘unieke actie’ is en de voorpagina van een kop-blad betreft! Als ze nou pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7 aan Coca Cola hadden verkocht tegen een tarief waarmee ze het komende jaar drie journalisten kunnen vrijmaken om goede journalistiek te gaan bedrijven was het allemaal nog te volgen geweest maar dit is allemaal te zielig en te incompetent voor woorden…. En dan die tenenkrommende draaikonterij van de Schoonen! Lees ook de column van Afshin Ellian hierover, die denkt er al net zo over.

 • By Ex falso sequitur quod libet, 6 januari, 2008 @ 12:46

  Grijze propaganda mag wat kosten

 • By bottehond, 7 januari, 2008 @ 1:14

  Ik zat in die tijd in de cpn en heb die giechelt van die schoonen daar nooit gezien. Ooops: een charles schwietertje?

 • By Ron C. de Weijze, 7 januari, 2008 @ 2:38

  Het rommelt en gromt in journalistenland. Wil een echte journalist opstaan? Wat is het verschil tussen de ethiek van een journalist en die van een blogger? Volgens de eerste is dat van de laatste beneden alle maat. Zie http://www.denieuwereporter.nl/?p=1396 Volgens de blogger zijn de journalisten vaak afhankelijk van hun broodheren. John Jansen van Galen noemt dat in Het Gesprek juist een groot goed want transparant en nu weet je precies waar ie staat. Dank u de koekoek. Zo kan iedereen wel een ei leggen in het nest van een ander. Typisch gevalletje inversion strategy. Gelukkig is de Doeklemania vandaag doorbroken, wat mij betreft, met het bericht dat in het Frieslandse nu óók een actie pro Ayaan Hirsi Ali wordt gehouden, waarom ze geen beschermgeld meer krijgt. Lijkt het verraad toch nog een béétje op ‘slechts’ naïviteit.

 • By sprx, 7 januari, 2008 @ 19:01

  In de goede oude tijd waren er uitstekende inrichtingen in de SovjetUnie.
  Helaas zijn deze met het systeem verloren gegaan.
  Er zijn tegenwoordig steeds meer gegadigen voor een plaatsje in zo’n inrichting, ben jij nu vanplan om dan maar hier (Drenthe/Biesbos/Limbabwe/OOstGroningen) een stichting in het leven te roepen -die dit soort inrichtingen zou kunnen exploiteren- om deze lieden tegen zichzelf te beschermen en uit de roulatie te nemen?

 • By Micha Kat, 7 januari, 2008 @ 19:54

  De claim van Schoonen dat hij zijn pagina’s 1 en 2 heeft verkocht ’tegen een gereduceerd tarief’ is trouwens een leugen. Er bestaat namelijk helemaal geen tarief voor de voorpagina juist omdat het (tot nu toe) beleid was bij PCM deze niet te verkopen. Uw ombudsman wordt steeds nieuwsgieriger naar het bedag dat Trouw heeft gevangen van Doekle cs. en of dat geld soms toevallig gemeenschapsgeld betreft.

 • By Erwin, 8 januari, 2008 @ 15:36

  Bestaat een “ex-communist” eigenlijk wel meneer Kat? Immers, een persoon die een gevangenisstraf heeft uitgezeten heeft nog steeds een strafblad een is daarmee geen “ex-crimineel”.

  Dit is met de aanhangers van het meest verderfelijke systeem net zo. Eens een communist, altijd een communist.

Other Links to this Post

WordPress Themes