Pillenfabriek kocht media om, niet NRC Handelsblad

corruptie.jpgPillenfabriek Sanofi-Aventis, producent van de gewraakte ‘wonderpil’ Rimonabant die binnenkort centraal zal staan in een bijzonder KG dat NRC Handelsblad heeft aangespannen tegen uw ombudsman (7 februari), heeft tegenover uw ombudsman erkend dat er een vast beleid bestaat ruim in de buidel te tasten om journalisten te feteren. Dit zei woordvoerder Wendy de Haas van Sanofi Nederland te Gouda tegen uw ombudsman: “Wij hebben een actief uitnodigingsbeleid richting media naar congressen. De kennis die daar gepresenteerd wordt, vinden we zo belangrijk, dat reis- en verblijfkosten geen belemmering mogen vormen. Daarom bieden we steeds aan deze te vergoeden. Het is aan het betreffende medium daar al dan geen gebruik van te maken. Voor wat betreft het ECC-congres in Atlanta hebben wij de reis- en verbljfkosten betaald voor HP/de Tijd, ANP, Reformatorisch Dagblad en De Volkskrant. NRC Handelsblad bezocht het ADA-congres te San Diego maar wenste alles zelf te betalen.” In Atlanta werden de journalisten ondergebracht in het peperdure vijf sterren-hotel Ritz Carlton. Zowel HP/de Tijd als De Volkskrant kwamen met juichende wonderpil-verhalen (Van ANP en RD weet ik dat niet). Deze zijn dus zwaar besmet. Maar het allerergste wonderpil-verhaal stond in NRC Handelsblad en die krant is -als de we De Haas mogen geloven-…

juist niet gezwicht voor de pharma-penningen! Dit doet allemaal natuurlijk niets af aan de weerzinwekkende laakbaarheid van de stukken van Wim Kohler. Interessant is dat twee professoren in NRC Handelsblad in een artikel op de Opiniepagina dat kort na de rampzalige wonderpil-artikelen van Wim nodig was als damage control (het gaat om prof. Jan Vandenbroucke en Adam Cohen, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum) schreven dat Sanofi kennelijk ook ‘een zeer kundige regie heeft gevoerd over de media’. Dat sloeg dus specifiek op NRC Handelsblad. ‘Regie over de media’ is breder dan het betalen van reis- en verblijfkosten en het staat voor uw ombudsman vast dat ook Kohler verregaand is ‘geregisseerd’ door Sanofi. Na lezing van zijn stukken is een andere conclusie niet mogelijk. Met alle vertrouwen ziet uw ombudsman de procedure tegemoet.  Dat komt mede doordat hij een email heeft ontvangen van Elsevier-journalist en oud-redacteur van NRC Simon Rozendaal. In deze mail die als productie bij de stukken zal worden gevoegd verklaart hij dat de wonderpil-artikelen van Kohler ‘het dieptepunt in de Nederlandse wetenschapsjournalistiek waren’.

  • By Bart, 1 februari, 2008 @ 0:01

    In Trouw van 31 januari 2008:

    Wim Köhler weigert nominatie voor persprijs Pfizer:
    “Köhler zegt dat hij nooit zou meedoen aan een persprijs van een farmaceutisch bedrijf. “Dat raakt mijn onafhankelijkheid als journalist.””

Other Links to this Post

WordPress Themes