NRC bedriegt lezer met Uruzgan-‘verslaggeving’

grunberg.jpgNRC Handelsblad is de enige krant in Nederland die zijn stukken uit Uruzgan niet meer ter goedkeuring hoeft voor te leggen aan de censoren van Defensie. Dat komt omdat Lux et Libertas zo gezagsgetrouw is dat hun journalisten reeds uit eigen beweging de rol van ‘censor’ uitoefenen. Bij Defensie hebben ze er kortom alle vertrouwen in dat ze bij NRC geen rare dingen doen. Lees hier enkele interessante achtergronden over de Uruzgan-‘journalistiek’ van NRC. Maar nu blijkt dat het bedrog van de lezer door NRC nog veel verder gaat! Naar aanleiding van de dood van twee Nederlandse soldaten door friendly fire (een lezing waarbij overigens grote vraagtekens kunnen worden gezet) kwam Lux et Libertas met een ‘live-reconstructie’ van het schietincident bij Deh Rahwood die zo was geschreven alsof het net leek alsof er een redacteur ter plekke was…. Dat het hele verhaal op de redactie te Rotterdam is geschreven op basis van oekazes van de Defensie-spindoctors wordt voor de lezer verhuld…  Maar het ergste is nog wel het verweer op dit punt van hoofdredacteur Birgit Donker! Die zegt namelijk: “het artikel is (mede) gebaseerd op de ervaringen van onze verslaggever die twee keer in Uruzgan is geweest! Twee keer! Stop de persen! Donker is krankzinnig geworden!

Bij NRC redeneren ze blijkbaar aldus: er vliegen een aantal vliegtuigen in een wolkenkrabber, say het WTC in NY. Dan doe je als journalist net alsof je zelf bij die inslagen aanwezig bent geweest omdat je in de jaren daarvoor twee keer hebt gegeten in het restaurant van het WTC! Overigens is Donker al eerder ontmaskerd als een corrupte propagandiste van de NAVO-oorlogslobby. Daarnaast heeft NRC wat Uruzgan betreft al eerder journalistieke geschiedenis geschreven door schrijver A. Grunberg op pad te sturen als ‘oorlogscorrespondent’. Zie meer over deze kwestie op Leugens.nl.

  • By Ex falso sequitur quod libet, 22 januari, 2008 @ 21:50

    Moet meegeven dat embedded Arnon Grunberg in de Next heeft geschreven dat de verlenging van de miljard-euro-per-dag-missie al lang vaststond. Volgens niet nader te noemen hoge militairen. Ruim voor die onschadelijke politieke poppenkast “debat”.

Other Links to this Post

WordPress Themes