Hoe de media NRC Handelsblad beschermen

NRCStart-KJJ.178.jpgEen ‘kwaliteitskrant’ die een eenzame ombudsman voor de rechter sleept omdat deze hun ‘reputatie’ zou bezoedelen: is dat nieuws? Uw ombudsman denkt van wel. Het is in de geschiedenis van de Nederlandse journalistiek immers nog niet eerder gebeurd dat een krant als eiser optreedt in een civiele zaak waarin de reputatie van deze krant aan de orde is. In de regel zijn kranten immers gedaagden door ‘slachtoffers’ die menen dat de krant foute of onterechte dingen over hen heeft geschreven. Maar Lux et Libertas draait dat alles om en schrijft voor de zoveelste keer persgeschiedenis! O wat jammer dat die ‘Geschiedenis van NRC Handelsblad’ waaraan reeds tien jaar geleden werd gewerkt door een Leidse historica met de naam Pien van der Hoeven er nooit is gekomen! Wat zou uw ombudsman benieuwd zijn geweest naar de plek die hem door de hoge heren in dit standaardwerk zou worden gegund! Maar goed, uw ombudsman kan wel gaan lopen roepen dat deze rechtzaak ‘groot nieuws’ is, de meeste media denken daar heel anders over! Alleen De Pers besteedde aandacht aan de zaak en HP/de Tijd, maar de rest wil niets van het conflict weten (of wil er pas over berichten als NRC een ‘eclatante overwinning’ heeft behaald). Dat blijkt uit een rondgang langs enkele ‘gezichtsbepalende’ media in ons land.

De Leugen Regeert

De secretaresse meldt na ruggespraak dat ‘de redactie van het conflict op de hoogte is, maar er geen aandacht aan zal besteden’. De secretaresse: “Maar als dat anders wordt zullen we u dat zeker laten weten!”

De Volkskrant

Uw ombudsman spreekt uitvoerig met een zeer hartelijke en belangstellende redactrice, Maud Effting. Ze was niet op de hoogte van de naderende KG en wil er alles over weten. Uw ombudsman: “Jullie zijn toch altijd heel eerlijk en onbevooroordeeld, ook als jullie schrijven over de andere kranten van PCM?” Effting: “Ja natuurlijk! Maar hoor ik in jouw vraag iets van twijfel doorklinken?” Uw ombudsman: “Nou, misschien een heel klein ietsepietsje maar als jullie nu een groot interview met mij plaatsen dan is dat kleine beetje twijfel natuurlijk in een klap verdwenen…”

De Journalist

Redactrice Jacqueline Wesselius is niet beschikbaar maar ‘gaat later terugbellen’.

NRC Handelsblad

Deze qwailutaydtscourant zal toch wis en waarachtig wel redactionele aandacht besteden aan de zaak waarin ze hun eigen ombudsman voor de rechter slepen? De lezer moet toch op de hoogte worden gehouden van de heriosche wijze waarop Lux et Libertas de eigen reputatie verdedigt tegen de malafide en infame aanvallen van hun ombudsman? En als ze er dan een stuk over maken, dan mag daarin (audiat et altera pars!) het commentaar van de genoemde ombudspersoon natuurlijk niet ontbreken! We besluiten de media-redactie van Lux et Libertas dus zelf maar te bellen. In de journalistiek moet je de zaak soms namelijk met wat duw- en trekwerk vooruit helpen. De telefoniste neemt aan en zal doorverbinden. He, dat is raar! Ik krijg een mannenstem te horen die zegt: “Met Pietje Puk van PCM-Uitgevers!” Uw ombudsman: “Ik vroeg te worden doorverbonden met NRC Handelsblad, met de media-redactie. Kunt u me doorverbinden?” P. Puk: “Nee, dit is een alarmtoestel. Ik kan u niet doorverbinden.” Uw ombudsman: “Nou, dan ga ik maar terug naar de receptie. Dank u wel.” Dit alles doet sterk denken aan een eerder berucht telefoon-moment met NRC waarin uw ombudsman werd doorverbonden met de afdeling Beveiliging van PCM en werd bedreigd. Maar goed, terug dus naar de receptie. Ik wordt opnieuw doorverbonden maar kom nu terecht bij…. Mirjam van der Lely op het secretariaat van de hoofdredactie! Uw ombudsman kent Mirjam nog van eerdere hilarische telefoon-momenten met Folkert Jensma. Nu zei ze: “Ik denk niet dat er iemand aanwezig is op de mediaredactie. Daarom wordt u met mij doorverbonden.” Na een half uurtje probeer ik het voor een derde keer maar nu blijft het helemaal stil. Na weer een half uurtje bel ik nog een keer om te vragen of er soms instructies bestaan mij niet door te verbinden. Een man bevestigt dat: “Die instructies zijn er inderdaad.” Het Kremlin in optima forma.

 • By sprx, 1 februari, 2008 @ 0:03

  “Kat gespaard: boete”

  Dit lees je en dan gelukkig:
  “Cees Schuurmans uit Schiedam heeft een boete gekregen, omdat hij een kat niet dood heeft gereden. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.
  Schuurmans stond begin deze maand voor het stoplicht te wachten, maar gaf geen gas, toen het licht op groen sprong. Er stak namelijk net een kat over. Twee agenten zagen het gebeuren en slingerden de Schiedammer op de bon. De reden: hij belemmerde het verkeer door niet door te rijden.”

  Toch schrok ik me rot, ik dacht dat de rechter nu al uitspraak -zonder proces- had gedaan……

Other Links to this Post

WordPress Themes