NRC zwijgt over flater-Kamp; jatwerk uit de PZC?

Weerwoord van Folkert Jensma: “Liegen in commentaren is toegestaan”.

Uw ombudsman begint met het bellen van de chef Den Haag Frank Vermeulen. Aan hem de vraag wat er mis is gegaan met het commentaar van 18 april waarin de rol van minister Henk Kamp inzake het ‘koningsdrama’ bij de VVD volledig foutief zou zijn weergegeven. Vermeulen: “Als het om commentaren gaat, moet je de hoofdredactie hebben”. Maar Frank, jij als doorgewinterde Binnenhof-watcher moet hier toch ook wel iets van vinden? “Jawel, maar dat ga ik jou niet aan je neus hangen.” Het secretariaat van de hoofdredactie laat weten dat Folkert Jensma ‘voor zijn ombudsman niet beschikbaar is’.
Bij De Leugen Regeert zijn ze heel wat toeschietelijker met informatie. Hebben ze het item niet geweldig onderschat nu (voor het eerst?) een minister keihard uithaalt naar een grote krant en deze in feite beticht van leugens? Redacteur Jeroen Kortschot die verantwoordelijk is voor de betreffende rubriek: “Nee, we hebben NRC niet gebeld voor weerwoord. Maar dat gaan we misschien nog wel doen. We hebben het item wel redelijk goed uitgezocht. Volgens ons heeft NRC zich gebaseerd op een interview met Kamp in De Gelderlander waarin hij zegt ‘die nieuwe leider van de VVD zou ik kunnen zijn’ of zoiets. Dat is toen door vele media direct geinterpreteerd als een kandidaatstelling al heeft Kamp dat direct daarna in krachtige bewoordingen ontkend.” Dan blijft de vraag: hoe komt NRC aan al die details over Van Aartesen en Rutte? Hebben ze die er zelf bij verzonnen? En waarom hebben ze de informatie niet als groot nieuws gebracht in een gewoon nieuwsartikel maar weggemoffeld in een commentaar? Wordt vervolgd!

Laatste nieuws: Leugen-redacteur Kortschot heeft gebeld met Jensma. Jensma zei hierin dat Lux et Libertas zich heeft gebaseerd op een artikel uit de Provinciaals Zeeuwse Courant, dus niet De Gelderlander, alsof dat wat uitmaakt. Op de vraag van Kortschot waar NRC dan alle details vandaan haalde die niet in de PZC stonden zei Volkert: “Dat is interpretatie van ons. In een commentaar kan en mag dat.” Dit is werkelijk onvoorstelbaar: alsof het hier ging om een interpretatie! Er werden ‘feiten‘ gepresenteerd, maar volgens Jensma hoeven die niet te kloppen als ze in een commentaar staan! Enfin, Folkertje, ga vooral zo door, dan haalt NRC 2007 niet eens.

  • By F.W. Voigt, 24 april, 2006 @ 19:37

    Het motto van de website van de NRC Ombudsman: “Lux et libertas en de leugen regeert” is door classicus Kat vervangen door “Lux et libertas – Oderim dum metuant”

    Betekent dat zoiets als “Laat hen ons haten, zolang ze angst hebben.”?

    Ik persoonlijk zou “Lux et libertas en de leugen regeert” hebben vervangen door “Lux et libertas en de regerende leugens”.

Other Links to this Post

WordPress Themes