Gleufhoed Giebels superspion-af

holmes.jpgRobert Gleufhoed Giebels, de sous-chef van de economieredactie van NRC Handelsblad die in de zomer van 2006 de opmerkelijke overstap maakte naar de AIVD om daar hoofd communicatie te worden annex chef Afluisteren van collega-journalisten, blijkt reeds in oktober vorig jaar de pleiterik te hebben gemaakt bij het Ministerie van Afluisteren. Hij is thans ondergebracht bij een clubje dat heet De Argumentenfabriek (no more questions your honor). De overstap van Giebels deed destijds veel stof opwaaien. De bedoeling achter de hele transfer was immers overduidelijk: Giebels moest ervoor zorgen dat alle ‘leugens ten dienste van de Staatsveiligheid’ vanuit de AIVD ‘op journalistiek verantwoorde wijze’ aan het volk konden worden gepresenteerd zonder dat kritische stagiairs die ‘het ware journalistenvak a la NRC’ nog niet onder de knie hebben lastige vragen gaan stellen. Naar verluidt had Giebels als superspion ook nog gewoon een werkplek op de NRC-redactie zodat hij niet eens meer de tijdverspillende moeite hoefde te doen een journalist te spreken maar direct zelf achter de knoppen kon kruipen! Hoe effectief! Briljant! Maar maar de buitenwereld mocht hier natuurlijk niets van weten! Wellicht reageerde Lux et Libertas daarom medio 2006…

nogal merkwaardig toen uw ombudsman het nieuws van Giebels’ transfer wilde checken. Uw ombudsman werd bedreigd! Dit hoogtepunt uit de geschiedenis van Lux et Libertas werd nog eens extra kracht bijgezet door een bericht hierover in HP/de Tijd waarop hoofdredacteur Jensma direct de enige conclusie trok die nog mogelijk was: vertrek op het absolute hoogtepunt! Het laten bedreigen van een journalist die een feit wil checken: dat is zo’n hoogtepunt! Bovendien had NRC Handelsblad inmiddels onder druk van publiciteit over de kwestie (ook op villamedia en Geenstijl) zelf ook een bericht over Giebels in de krant moeten zetten waarop de redactie werd bedolven onder emails van verontruste lezers die opheldering wensten. Op fenomenale wijze wist Jensma deze zwartkijkers van repliek te dienen maar ook dat was eens te meer reden om de fakkel over te dragen. Deze site heeft een uitgebreide reconstructie gemaakt van het feestelijke vertrek van Folkert Jensma als hoofdredacteur van Lux et Libertas en de rol die de affaire-Giebels daarin speelde.

Maar nu is het spelletje dus al weer over. Geen ‘briljante primeurs’ in NRC Handelsnlad over de cruciale rol die de AIVD speelt bij het beschermen van onze samenleving tegen gevaren zoals de Telegraaf-journalisten Joost de Haas en Bart Mos. Ten tijde van de afluisteraffaire kopte NRC nog ‘AIVD luisterde journalisten terecht af’ (een stuk dat Giebels deels bij de AIVD en deels bij NRC optikte) en ook anderzins werden alle propaganda-registers open getrokken en werd er gespind bij het leven, maar toen de dubbelrol van Giebels algemeen bekend werd was het natuurlijk over en uit met de pret omdat iedereen direct zou weten dat de ‘briljante kwaliteitsjournalistiek’ doorgestoken kaart was, bedrog van de lezer. Exit Gleufhoed Griebels dus!

Laatste nieuws: Gleufhoed Griebels gaat naar de KMAR!

Nog later nieuws: de AIVD heeft de vacature-Giebels niet meer staan op de website. Welke NRC-redacteur heeft zijn plaats ingenomen? Folkert Jensma?

WordPress Themes