Overwinning ombudsman grotelijks doodgezwegen

stilte.jpgDe opmerkelijke overwinning van uw ombudsman op NRC Handelsblad wordt door vrijwel alle media doodgezwegen. Ten dienste van de geschiedschrijving over de journalistiek in Nederland volgt thans een overzicht van de media die aandacht hebben besteed aan de kwestie. Om te beginnen meldde NRC Handelsblad hun eigen nederlaag afgelopen vrijdag in de eigen krant. Op zichzelf valt deze openheid te prijzen, maar uw ombudsman voelt aan dat de enige reden voor deze ‘openheid’ is het voorkomen van verdere imagoschade. In de aanloop naar de zitting wijdde het dagblad De Pers twee artikelen aan de kwestie, maar de eindoverwinning van uw ombudsman wordt (voorlopig) niet gemeld. Tevens in de aanloop naar de zitting kwam de website De Nieuwe Reporter met een interview. Ook het weekblad HP/de Tijd kwam met een ‘aankondiging’ van de rechtszaak. De site Leugens.nl kwam met een goede analyse na de uitspraak. Ook werd de overwinning gemeld op de website Villamedia van de NVJ. Tot zover de media-aandacht voor de overwinning van uw ombudsman. Hieronder volgen de reacties van de media die weigerden ruimte vrij te maken voor de zaak NRC en Kohler/Kat:…

De Leugen Regeert: “U wordt teruggebeld…..”

Elsevier: “Van harte gefeliciteerd”

De Volkskrant bij monde van Maud Effting: “We gaan er zeker een stukje over schrijven, ja, echt waar, nee hoor, er is bij ons geen enkel beletsel vrij en open te schrijven over de andere kranten van PCM, geen enkel…..”

Het Parool: “We zouden nog terugbellen. Nee, we gaan hier geen aandacht aan besteden.”

Trouw: “Leuk! Ik leg een briefje neer met uw nummer op het bureau van de media-redacteur.”

 • By Farmaceute, 26 februari, 2008 @ 19:09

  Bravo! Het artikel in NRC over de nederlaag vind ik nogal twijfelachtig, want daarmee wordt u neergezet als provocerend. Ik vond het niet provocerend, maar ik ben farmaceute waardoor ik de reclame voor schadelijke middelen in een bredere context zie. Mensen zonder farmaceutische opleiding zullen hun schouders ophalen met betrekking tot berichten over wonderpillen. Echter, zij betalen toch mee aan de marketinginspanningen van de farmaceutische industrie via ziektekostenverzekeringspremie en belastingen, ook al slikken zij zelf niets.

 • By willemzwijgtnietmeer, 27 februari, 2008 @ 12:29

  Dit verbaast me niet. Belangenverstrengeling is een nauwelijks meer te ontrafelen kluwen wol. En de meeste journalisten zien een negatief artikel over een concurrent nog steeds als het bevuilen van het eigen nest. Het is een klein wereldje, en je weet maar nooit wie je toekomstige collega’s worden…….

 • By 4eyes, 27 februari, 2008 @ 16:10

  maar wat is het eigen nest. ik denk dat de redactie van nrc handelsblad niet het eigen nest is. er zit daar een groep mensen in vaste dienst van gemiddeld – doe een gok – 45 jaar oud of ouder.
  die mensen gaan nooit weg. want ze krijgen nergens een baan met zulke voorwaarden. tot dat soort profiteurs reken ik mezelf niet, ookal werk ik net zo goed voor traditionele media.
  dit is gewoon een groep mensen die heel goed weet dat ze het monopolie op hun werk kwijt zijn. ze zijn gewoon niet goed genoeg om de concurrentie te ontstijgen.
  geld uit advertenties en abonnementen komt er telkens minder binnen. dus ja, waar blijf je dan als oude rukker. dan accpeteer je een wonderpil-reis en schrijf je een kansloos artikel.
  En daarna ga je janken als dat wordt onthuld. je probeert het eens bij de rechter. erg jammer van de hoofdredactie dat ze niet inzagen dat dit bij voorbaat een lost case was.
  Kat, je kunt ze helemaal gek maken, waarom niet als je er plezier in schept. beter kun je in Marbella op het strand gaan liggen met een cocktail in de hand, deze krant is passe. zouden ze het al willen, daar is niks meer aan te doen. bedrijfs economisch lot. hun tijd is voorbij.

 • By frans, 27 februari, 2008 @ 16:42

  @ 4eyes

  Amen.

 • By Meneer, 28 februari, 2008 @ 19:49

  Nou, overwinning…..je moet er dan wel bijzeggen Kat dat het eerste stuk toch een beetje onrechtmatig was. Accoord, je tweede herziene stuk is dat dan niet volgens de rechter. Maar ik vind wel dat je een onderscheiding verdiend hebt om ons te waarschuwen voor het Wonderpil-gejammer van het NRC.

  Ben overigens wel heel blij dat ik nooit een abonnement op die onbetrouwbare rotkrant heb gehad!

 • By P Smits, 29 februari, 2008 @ 18:02

  Gefeliciteerd Kat, maar nu niet te lang stilstaan bij de overwinning en doorgaan met onderzoek naar misstanden en de artikelen.

 • By 4eyes, 2 maart, 2008 @ 13:04

  @Meneer.
  Meneer, wat een gelul. Hoezo een beetje onrechtmatig. Is dat net zoiets als een beetje zwanger?
  Die dr. Wonderpil is niet boos omdat iemand hem dr. Mengele noemt, maar omdat iemand hem in zijn hemd zet. Omdat duidelijk is dat hij geen journalistiek onderzoek heeft gedaan naar de valididiteit van de beweringen van die fabrikant, dat hij zich al dan niet betaald (want dat is mij niet duidelijk) heeft laten inpakken.
  Dat Kat hem in zijn hemd zet en dat de hoofdredactie van NRC H. dat aanvecht en de zaak verloor, bewijst dat we het hier niet hebben over een groep degelijke deskundigen maar over groep die bezig is voor een Keizer zonder kleren.
  Die wonderpil-man is een afspiegeling van de redactie van NRC H.: ze verbeelden zich van alles, in werkelijkheid stellen ze – letterlijk- niks voor.

Other Links to this Post

WordPress Themes