NRC krijgt Bilderberg-Ben niet te spreken!

SJOERD DE JONG: JOURNALISTEN WILLEN ZITTEN WAAR DE MACHT IS

Zelfs de site Welingelichtekringen moest er om schaterlachen: de wijze waarop Lux et Libertas de voormalige Bilderberg- hoofdredacteur en officieel ‘wanbeleider’ B. Knapen in bescherming nam en zijn staatssecretariaat op BuZa verdedigde. Volgens redacteur Jan Benjamin zou ons land veel aan Knapen kunnen hebben wegens zijn ‘netwerk’ of woorden van gelijke strekking. Dat de krant de eigen voormalig hoofdredacteur en tot deze week vaste columnist niet wist te strikken voor een interview maar de verslaggeving beperkte tot een lafhartig ‘vraag en antwoord-spel’ in de beste traditie van Lux et Libertas these days (acht vragen over de kredietcrisis, dat werk: geen journalistiek meer maar Postbus 51-bladvulling), ach, een kniesoor die erop let en bovendien: Knapen bepaalt de spelregels! Hij zal zijn krant de komende jaren immers gaan gebruiken als exit-kanaal voor allerlei BuZa-propaganda over Europa, de war on terror, de oorlog tegen Iran en meer Bilderberg-beleidstopics waar onze Ben zo goed in thuis is. Hilarisch was wel de laatste vraag in het Q&A-stukkie: wat vindt Knapen er zelf van? De NRC-lezer krijgt geen antwoord, althans niet uit de Bilderberg-mond van de nieuwe beleidsman. Maar zo mogelijk nog hilarischer maar ook schandelijker wordt het allemaal als we lezen wat ombudsman Sjoerd de Jong over ‘Knapengate’ heeft te melden.

Sjoerd de Jong vergoeilijkt de overstap van Knapen van journalistiek naar macht met de volgende woorden die wat ons betreft nu reeds historisch zijn omdat de het totale morele failliet van de ‘kwaliteitsjournalistiek’ zo onomwonden weergeven:

Er komt wel eens een moment in het leven van journalisten dat zij niet meer buiten willen staan wachten met pet in de hand en bloknootje, maar binnen willen zitten. Waar de macht is. Het gebeurde (hij kan er zelf niets aan doen, het overkwam hem als een griep-aanval, MK) Ben Knapen, oud-hoofdredacteur en columnist van deze krant.

Wat De Jong natuurlijk niet vermeldt is dat een dergelijke jump -eerder zagen we het bij Robert Giebels die naar de AIVD verhuisde en ook redacteuren als Frank Kuitenbrouwer, Maarten Huygen en Tracy Metz lieten zich betalen door de Staat- reeds vanuit de positie binnen de krant zorgvuldig wordt ‘voorbereid’ in de vorm van jaren van ‘gouvernementele’ journalistiek waardoor de betreffende ‘kwaliteitsjournalist’ zich in de kijker speelt bij de ‘boven ons gestelden’ die de baantjes verdelen. Het is ronduit schofterig dat Sjoerd de Jong in zijn stuk van vandaag uitsluitend ingaat op de vraag of een politicus al dan niet in de krant mag schrijven, maar de werkelijke problematiek -de verwevenheid van NRC met de macht, het misbruiken van de krant als ‘springplank’ naar een politieke functie- vermijdt. We voorspellen een gouden toekomst voor Wim ‘wonderpil’ Kohler die de komende jaren waarschijnlijk zal overstappen naar het Ministerie van VWS of naar de WHO. Ook bij andere ‘kwaliteitskranten’ zoals Volkskrant, Trouw en FD zien we dat redacteuren zich via de kolommen in de gratie brengen van met name de PvdA en aldus via verraad, list en bedrog het bloknoot verruilen voor het pluche en later voor de riante wachtgeldregeling.

Dat Sjoerd de Jong deze blijkbaar onbedwingbare neiging van ‘kwaliteitsjournalisten’ om zich op het pluche te willen hijsen nu zelf als ombudsman toegeeft, is een mijlpaal en het morele failliet van de journalistiek in Nederland. Maar het kan, opnieuw, nog weer erger. Want Pieter Broertjes van De Volkskrant is er zelfs na jaren van de meest weerzinwekkende en frauduleuze PvdA-propaganda niet in geslaagd een plekje op het pluche te verwerven! De reden? Hij bleek een crimineel! Gelukkig heeft hij wel net als Bilderberg Ben zijn miljoentje kunnen binnenharken. Iemand nog een abonnementje op NRC of Volkskrant?

WordPress Themes